Gemeente Breda

Fietsroute Breda/Etten Leur officieel geopend

Fietsroute_EttenLeur_kln.jpg

Zaterdag 20 november vond de opening plaats van de Voorbeeldfietsroute Breda-Etten-Leur. Wethouder Niederer van de gemeente Breda, Wethouder Van der Heijden van de gemeente Etten-Leur en gedeputeerde Janse de Jonge van de provincie Noord Brabant stelden de fietsroute officieel in gebruik.

De nieuwe fietsroute Breda/Etten-Leur, een gezamenlijk project van de gemeente Breda, de provincie Noord Brabant en de gemeente Etten-Leur, is sinds het begin van dit jaar geopendvoorhetfietsverkeer. Fietsers kunnen vanaf eind januari al gebruik maken van de gehele fietsroute tussen Breda en Etten-Leur en hebben op de route voorrang op het overige verkeer. Uit de laatste fietstellingen blijkt, dat het aantal fietsers fors is toegenomen. Op het traject Groenstraat tot Etten-Leur is het aantal fietsers zelfs ruimschoots verdubbeld.

De gemeente Breda heeft in 1999 een provinciale prijs gewonnen voor de aanleg Voorbeeldfietsroute Breda Etten-Leur. Met het winnen van deze prijs was een subsidiebedrag gemoeid van bijna 2,5 miljoen euro. De 7,5 kilometer lange fietsroute is een goed voorbeeld van een fietspad waarbij alles draait om comfort, bereikbaarheid, sociale veiligheid en verkeersveiligheid. Op drie punten in de fietsroute wordt naast een goede schuil- en rustmogelijkheid ook informatie gegeven over de route en de specifieke plekken, zoals het Liesbos, de beek en ecologie op het IABC-terrein en de infrastructuurbundel HSL/A16. Op de kruising van de Leursebaan met de A16 is een landmark gepland in de vorm van een 18 meter hoge uitkijktoren. Deze toren vormt een belangrijk oriëntatiepunt voor zowel fietsers als de automobilist en zelfs de HSL-reiziger. De sociale veiligheid wordt gewaarborgd door de aanwezigheid van woningen en bedrijven, de ligging langs een autoroute, de aanwezige verlichting en open beplantingsstructuren.

Breda, 19 november 2004