Ministerie van Justitie

Persbericht

Spreekrecht voor slachtoffer ernstig misdrijf
22 november 2004

Vanaf 1 januari krijgen slachtoffers van ernstige misdrijven spreekrecht in de rechtszaal. Sinds 1 mei van dit jaar kunnen slachtoffers al een schriftelijke verklaring laten opmaken die in de rechtszaal kan worden voorgelezen door de rechter of de officier van justitie. Voor het slachtoffer betekent dit een verandering van een veelal benadeelde partij of getuige, naar iemand die daadwerkelijk een rol heeft in het strafproces. Slachtofferhulp Nederland ondersteunt en begeleidt slachtoffers bij de voorbereiding op het spreekrecht en de schriftelijke verklaring. Voor onder meer deze nieuwe taken verhoogt Minister Donner van Justitie de subsidie aan Slachtofferhulp Nederland voor 2005 met twee miljoen euro. Dat maakte de minister maandag bekend tijdens de gezamenlijke jubileumviering van Slachtofferhulp Nederland (20-jaar) en Fonds Slachtofferhulp (15-jaar).

Een deel van de extra subsidie van twee miljoen euro wordt besteed aan kwetsbare groepen als jongeren en mensen die meermalen slachtoffer zijn geworden. Naast deze structurele verhoging krijgt Slachtofferhulp Nederland ook incidenteel subsidie voor een aantal pilots rondom slachtoffer-dadergesprekken.

Het spreekrecht wordt ingevoerd voor misdrijven waarop een gevangenisstraf staat van acht jaar of meer (als moord, doodslag, verkrachting en diefstal met geweld) en een aantal met name genoemde delicten als mishandeling, bedreiging en stalking. De schriftelijke verklaring geldt voor dezelfde categorieën delicten. Zowel langs de weg van die verklaring als het spreekrecht kunnen slachtoffers of nabestaanden ter zitting aangeven wat de gevolgen van het delict voor hen zijn geweest.

Digitale slachtofferzorg
Met ingang van deze week is ook de site www.slachtofferzorg.nl in de lucht. De site beschrijft het gehele proces waar het slachtoffer mee te maken kan krijgen, de rechten en de mogelijkheden om schadevergoeding te krijgen. De site is tot stand gekomen in samenwerking tussen politie, slachtofferhulp Nederland, Openbaar Ministerie, Schadefonds Geweldsmisdrijven en het Ministerie van Justitie. De site is met name bedoeld voor medewerkers bij deze organisaties en andere mensen die met slachtoffers te maken krijgen. De site richt zich niet primair op slachtoffers zelf. Er staan wel verwijzingen op zodat slachtoffers via de site bij de juiste instantie terechtkomen.