Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

CDA bezorgd om huisvesting asielzoekers na uitspraak Raad van State

In schriftelijke vragen aan het College van Rotterdam uit gemeenteraadslid Frans Jozef van der Heijden (CDA) zijn zorgen over de huisvesting van asielzoekers. Aanleiding hiervoor is een uitspraak van de Raad van State, die het mogelijk maakt dat asielzoekers onder omstandigheden ook na invoering van de nieuwe vreemdelingenwet in beroep kunnen gaan. Deze uitspraak zal volgens Frans Jozef van der Heijden gevolgen gaan hebben voor het Rotterdamse afbouwbeleid.

Het uitzetten van asielzoekers is niet onverwijld mogelijk, ook niet onder de nieuwe vreemdelingenwet. Dit is het gevolg van een uitspraak van de Raad van State, eind vorige week . Een krant meldt: Het is niet zo dat al deze schrijnende gevallen nu een juridische procedure kunnen beginnen tegen de afwijzing van hun verzoek door minister Verdonk. De uitspraak van de Raad van State is slechts van toepassing op een uitgeprocedeerde asielzoeker die alsnog een verblijfsvergunning wenst omdat hij meent dat Verdonk hem als bijzonder onvoorzien geval moet zien.

Het Rotterdamse College werkt aan de afbouw van het aantal woningen waarin asielzoekers zijn gehuisvest. Deze afbouw is mede gebaseerd op de verwachte effecten van de nieuwe vreemdelingenwet. CDA-er Frans Jozef van der Heijden vreest dat, als gevolg van de uitspraak van de Raad van State, de afbouw van het aantal woningen gaat wringen en dringt aan op maatregelen.

Rotterdam, 22 november 2004

Frans Jozef van der Heijden stelde het College de volgende vragen:


* Kan het College aangeven welke afspraken zij met de COHAR (Coördinatie Opvang en Huisvesting Asielzoekers Rotterdam, red.) en de Rotterdamse corporaties heeft gemaakt over de afbouw van het aantal woningen?
* Voorziet het College dat ook in Rotterdam woonachtige asielzoekers gebruik kunnen maken van de ruimte die de uitspraak van de Raad van State biedt? Zo ja, kan het College een inschatting geven van het aantal personen dat zich op deze uitspraak kan beroepen?
* Welke maatregelen gaat het College nemen om de eventuele gevolgen van voornoemde uitspraak te ondervangen?
* Het lijkt er naar toe te gaan dat de COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers, red.) zelf de begeleiding van asielzoekers op zich neemt. Hoe wordt nu de kwaliteit van de woonbegeleiding voldoende bewaakt, de veiligheid gegarandeerd en onrust in buurten en bij corporaties voorkomen? Is het de bedoeling dat de COA daarvoor een nieuwe organisatie opbouwt die in feite de COHAR vervangt?
* Is het College bereid om de maatregelen nadrukkelijk in samenspraak met corporaties en COHAR te formuleren?

------

Noot voor de redactie/