FNV

Looneis FNV voor CAO-seizoen 2005: maximaal 1¼ %

De onderhandelaars van de FNV-bonden gaan het komende CAO-seizoen in met een looneis van ten hoogste 1¼ %. Daarnaast is er nog eens 1¾ % ruimte om andere voor werknemers belangrijke afspraken te maken over bijvoorbeeld prepensioen, levensloop en kinderopvang. Dat blijkt het arbeidsvoorwaardenbeleid 2005 dat de Federatieraad, het parlement van de FNV, vandaag definitief heeft vastgesteld.

CAO-coördinator Agnes van Jongerius van Nederlands grootste vakcentrale voorspelt razend moeilijke, maar ook ingewikkelde onderhandelingen tussen bonden en werkgevers.

Ga maar na, de financiële ruimte is heel beperkt en er is een waslijst aan belangrijke, maar complexe onderwerpen die we nog willen regelen. In sommige situaties zullen onderhandelaars lastige afwegingen moeten maken , aldus de vice-voorzitter van de FNV.

De uitkomsten van het zogeheten Museumpleinakkoord zorgen er in ieder geval voor dat werknemers voor hun 65ste kunnen stoppen. Jongerius: We willen de pensioenregeling ombouwen. Voorwaarde is dan wel dat onderhandelaars in de CAO afspraken maken over de introductie van een goede levensloopregeling. Maar bijvoorbeeld ook over het verslepen van VUT- en prepensioenrechten naar het ouderdomspensioen mét de mogelijkheid om van die rechten eerder dan het 65ste jaar gebruik te kunnen maken.

Veel aandacht zal er ook uitgaan naar meer en betere afspraken over kinderopvang. Zeker nu wetgeving daarover alleen maar tot verslechteringen leidt. Daarnaast verwacht de FNV dat vooral de gesprekken over eventuele aanvulling in het tweede jaar bovenop de wettelijke verplichte ziekengelduitkering van 70% problemen gaan opleveren. Agnes Jongerius: Van meet af aan hebben werkgevers daar zeer moeilijk over gedaan. Ik verwacht dat dit onderwerp een venijnige hobbel gaat worden.

FNV Voorlichting/
Paulus Plas: 020 58 16 553

FNV Voorlichting
Paulus Plas
020 - 58 16 553

paulus.plas@vc.fnv.nl
Werkdagen: maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag