Gemeente Utrecht

Utrecht ontvangt prijs voor Veilig Ondernemen

Een initiatief om in Utrecht een gemeenschappelijk Dienstencentrum Beveiliging Winkelcentra op te zetten, is door het ministerie van Economische Zaken beloond met een prijs van ¬ 50.000. De prijs wordt door de staatssecretaris van Economische Zaken, mevrouw Karien van Gennip, op 22 november in winkelcentrum Colmschate in Deventer uitgereikt aan de eigenaar van grootwinkelcentrum Kanaleneiland en een aantal initiatiefnemers van het dienstencentrum. Wethouder Jan van Zanen (EZ) heeft de initiatiefnemers uitgenodigd langs te komen in het stadhuis: "Deze prijs is een steun in de rug van ondernemers en gemeente om meer werk te maken van de noodzakelijke veiligheid in de winkelcentra. We kunnen nu voortvarend met elkaar aan de slag."

Het winnende initiatief maakt deel uit van het programma Veilig Ondernemen en sluit aan bij het opzetten van geavanceerd cameratoezicht op bedrijventerreinen in de stad. Het college van burgemeester en wethouders heeft onlangs een beslissing genomen over de aanleg hiervan. Het dienstencentrum Beveiliging Winkelcentra en het cameratoezicht op bedrijventerreinen gaan gebruik maken van dezelfde publiekprivate bedrijvenmeldkamer en infrastructuur. Het hart van het dienstencentrum wordt gevormd door een moderne bedrijvenmeldkamer, waarop de beveiligingscamera's van de deelnemende winkelcentra zijn aangesloten. Bij incidenten waarschuwt de bedrijvenmeldkamer beveiligingsmedewerkers of de politie, die ook zelf een aansluiting heeft op de beveiligingscamera's. Onderdeel van het project is een onderzoek of met nieuwe technieken, zoals gezichtsherkenning, veelplegers nog effectiever kunnen worden aangepakt. Voorwaarde voor deelname aan het dienstencentrum is het behalen van het Keurmerk Veilig Ondernemen.

Winkelcentrum Rokade en Grootwinkelcentrum Overvecht hebben dit keurmerk inmiddels ontvangen. Grootwinkelcentrum Kanaleneiland volgt binnenkort.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie, Stijn Terlingen, telefoon 030-286 11 56.