Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 024-3292378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
Datum Nummer persbericht
22 november 2004 c100


Onderzoek naar verjaarde illegale stort vuile grond bij woonwagencentrum

Er komt een onderzoek naar de illegale stort van vervuilde grond bij het woonwagencentrum Teersdijk. Burgemeester G. ter Horst van Nijmegen heeft hiertoe besloten. Aanleiding vormt een vorig jaar opgedoken videoband van illegale grondwerkzaamheden in 1987.

Op de bewuste videoband zijn beelden te zien van het verbranden van sloopafval en werkzaamheden waarbij grond wordt verzet en dit verbrande sloopafval wordt gestort. De band is destijds door onbekenden gemaakt.

Burgemeester Ter Horst heeft het externe onderzoeksbureau Deloite opdracht gegeven om uit te zoeken wat er precies gebeurd is. Het gaat daarbij om de gehele periode tussen 1987 en 2004.

Ter Horst heeft de band vorig jaar voor het eerst onder ogen gekregen. De band dook op tijdens de voorbereidingen voor de voorgenomen herstructurering van het woonwagencentrum.
Nadat de burgemeester de band had bekeken, heeft zij deze direct naar het Openbaar Ministerie gestuurd, om te beoordelen of hier mogelijk sprake was van strafbare feiten. Het Openbaar Ministerie concludeerde onlangs dat dit weliswaar het geval is, maar dat die strafbare feiten inmiddels zijn verjaard. Het Openbaar Ministerie heeft om die reden besloten af te zien van verder strafrechtelijk onderzoek.

Naar aanleiding van de amateur-video heeft gemeente onlangs ook een risicoanalyse door het milieuonderzoeksbureau Geofox laten uitvoeren. Daaruit blijkt dat het woonwagencentrum volgens de geldende normen niet verder gesaneerd hoeft te worden. Er is sprake van een licht vervuilde leeflaag van ongeveer één meter. Daaronder is de bodem ernstiger vervuild met olie en zware metalen.
Het aanbrengen van een leeflaag als afdeklaag boven vervuilde grond, is een veel toegepaste vorm van bodemsanering. Deze onderliggende vervuiling is bij een bodemonderzoek in 1997 vastgesteld. Sinds die periode wordt ook regelmatig gemeten of de vervuiling zich niet uitbreidt naar andere gebieden of het grondwater vervuilt. Uit die metingen blijkt de situatie sinds 1997 stabiel.

Naar aanleiding van de videoband laat burgemeester Ter Horst nu onderzoeken of er een nieuw bodemonderzoek wenselijk is.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
024-3292380