Universiteit van Tilburg

Versneld onderzoek versterking profiel Geesteswetenschappen

In 2005 wordt gestart met een haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijkheid om het profiel van de UvT op het gebied van geesteswetenschappen te versterken. Centraal hierin staat de vraag naar een gezamenlijk toekomstperspectief voor de Dante-faculteiten Letteren, Theologie en Wijsbegeerte. Het College van Bestuur heeft besloten dit onderzoek eerder uit te voeren dan aanvankelijk voorzien. Enerzijds omdat de Theologische Faculteit recent duidelijkheid heeft gekregen over de toekomst van de kerkelijke opleiding en anderzijds om betrokkenen te verduidelijken wat de inzet is bij het nadenken over de toekomst van de drie Dante-faculteiten.

Het haalbaarheidsonderzoek rond geesteswetenschappen is door het College van Bestuur reeds in het voorjaar van 2004 aangekondigd in de zogenoemde Hoofdlijnennotitie Strategisch Plan. In die notitie worden de belangrijkste strategische themas voor de universiteit geformuleerd en wordt aangegeven in welke richting deze worden uitgewerkt. Daarin staat dat in de planperiode een haalbaarheidsonderzoek wordt uitgevoerd naar de mogelijkheden om het profiel van de UvT op het gebied van geesteswetenschappen te versterken alsmede naar de eventuele organisatorische consequenties daarvan. Besluitvorming over dit haalbaarheidsonderzoek wordt halverwege de planperiode voorzien. Over dit plan is indertijd met alle betrokken faculteiten gesproken, de wat omzichtige formulering is terug te voeren op het toen nog gaande gesprek bij de Theologische Faculteit over de toekomst van de kerkelijke opleidingen. Daarover bestaat nu duidelijkheid en daarmee bestaan er voor de TFT geen externe belemmeringen meer om tot integratie binnen de UvT te komen.

Het haalbaarheidsonderzoek loopt parallel aan een aantal andere processen in de betrokken faculteiten: de vormgeving van de kerkelijke opleidingen, de reorganisatie bij Letteren en de bureaufusie van de drie Dante-faculteiten. Deze processen hebben allemaal een eigenstandige motivering en afwikkeling. De besluitvorming inzake de kerkelijke opleidingen heeft een externe aanleiding. De vernieuwing van de Letterenfaculteit is ingegeven door het gebrek aan studenten en de grote financiële nood van die faculteit. Deze operatie is hoe dan ook onvermijdelijk om de Letterenfaculteit gezond te maken. Het traject van de bureaufusie heeft als doel tot een doelmatiger ondersteuning van het primaire proces te komen, die inzet is niet noodzakelijkerwijs verbonden aan het al dan niet zelfstandig blijven van de drie faculteiten.

Het haalbaarheidsonderzoek zal zich in eerste instantie richten op een verkenning van het gewenste profiel om geesteswetenschappen strategisch en inhoudelijk goed neer te zetten. Ook het onderwijs- en onderzoekspotentieel van de drie faculteiten wordt in kaart gebracht, evenals de mogelijke meerwaarde van intensievere samenwerking, ook met de andere UvT-faculteiten. In het haalbaarheidsonderzoek zal ook het lopende onderzoek naar de brede bachelor-opleiding Liberal Arts betrokken worden. Vooralsnog wordt aan het haalbaarheidsonderzoek geen ander financieel perspectief meegegeven dan het huidige gezamenlijke perspectief van de drie faculteiten. In een tweede fase kan onderzocht worden om welke maatregelen het ontwikkelen van het gewenste profiel vraagt.

Het onderzoek zal worden uitgevoerd door een verkenningscommissie, waarvan de decanen van de drie Dante-faculteiten deel uitmaken. De commissie zal onder leiding staan van een externe voorzitter, daar twee van de drie betrokken faculteiten druk doende zijn met belangrijke veranderingsprocessen. Gezien het strategische karakter van de verkenning, zal ook het College van Bestuur in de persoon van de rector magnificus deel uitmaken van de verkenningscommissie. De commissie wordt gevraagd binnen vier maanden te rapporteren.

Een meer uitgebreide tekst over het haalbaarheidsonderzoek vindt u op http://www.uvt.nl/nieuws/persberichten/2004/10/dante.html Laatst gewijzigd: maandag 22 november 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: P.H.C.Siebers