Time : 3:44:01 PM
Date : Monday, November 22, 2004
Sender Name: VVI

Staten-generaal Vlaams Algemeen Ziekenhuis Overleg dd. 22/11/2004

De Vlaamse openbare en private ziekenhuizen van het VOV en het VVI, verenigd in het Vlaams Algemeen Ziekenhuis Overleg, namen kennis van de nota van Minister Demotte mbt de begroting voor de ziekteverzekering 2004 en 2005. In het licht van de alarmerende berichten inzake de budgettaire ontsporingen doet de Minister een aantal voorstellen op korte termijn die de uitgaven onder controle moeten houden. Hij denkt ook aan structurele maatregelen die ons gezondheidszorgsysteem moeten bestendigen.

Het VAZO analyseerde de voorstellen van de heer Demotte tijdens een Staten-Generaal van alle Vlaamse Algemene Ziekenhuizen en formuleert een aantal bemerkingen en voorstellen.

Het VAZO komt tot de conclusie dat de aanpak van onverantwoorde verschillen wordt uitgesteld en dat de splitsing van de gezondheidszorg onmiddellijk moet worden aangepakt.

Het VAZO heeft de voorstellen van de minister onderzocht in functie van rechtvaardigheid, toegankelijkheid, transparantie en billijke verdeling van de middelen.

Het VAZO is van mening dat fundamentele wijzigingen in de gezondheidszorg mogelijk zijn zonder afbreuk te doen aan ons gezondheidszorgsysteem gebaseerd op solidariteit, financiële en geografische toegankelijkheid en kwaliteitsvolle dienstverlening.

Standpunten van het VAZO

1. Er moet een oplossing komen voor de structurele onderfinanciering van de ziekenhuizen.

2. Er moet een billijke verdeling van de lasten gerealiseerd worden door doeltreffende en billijke maatregelen.
Blinde of lineaire besparingsmaatregelen die zorgverstrekkers met een gematigd consumptieprofiel zwaarder treffen, zijn niet aanvaardbaar.
3. Alle beschikbare informatie moet transparant gebruikt worden.
4. Alle zorgverstrekkers verdienen een correcte vergoeding, wat ondermeer de herijking van de nomenclatuur en een meer geïntegreerde financiering van de ziekenhuisactiviteiten veronderstelt.
5. Dezelfde verstrekkingen moeten overal op eenzelfde manier vergoed worden.

6. Het ziekenhuis is de plaats bij uitstek waar gespecialiseerde geneeskunde multidisciplinair wordt beoefend. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de eerste lijn en de nazorg. Het ziekenhuis is een samenwerkingsmodel.

Vaststellingen van het VAZO

1. Het VAZO vindt geen globale visie in de voorstellen van de minister.

2. De onverklaarde regionale verschillen blijven bestaan.

Voorstellen van het VAZO

1. Het VVI stelt voor om in verschillende deelsectoren, zoals de klinische biologie, de radiologie, de dialyse en de geneesmiddelen, de Vlaamse consumptieprofielen te hanteren. Dit realiseert grotere besparingen dan diegene die de minister voorstelt.
2. De federale overheid kan of wil niet tegemoetkomen aan de Vlaamse eisen inzake een rechtvaardige verdeling van de middelen. De Vlaamse ziekenhuizen zijn dus van oordeel dat de enige maatregel ten gronde slechts de splitsing van de gezondheidszorg kan zijn.
3. De Vlaamse ziekenhuizen roepen de Vlaamse partijen op deze splitsing daadwerkelijk te realiseren, die zij overigens stemden in een motie van het Vlaams parlement in 1999.

4. De Vlaamse ziekenhuizen vragen om betrokken te worden bij de realisatie van de Vlaamse gezondheidszorg.

5. De Vlaamse ziekenhuizen roepen alle andere actoren in de gezondheidszorg op om hun voorstellen te steunen.

Het Vlaams Algemeen Ziekenhuis Overleg, namens

het Verbond der Verzorgingsinstellingen vzw
Guimardstraat 1
1040 Brussel
dr C. Boonen, algemeen directeur
tel. 0478/56.39.24

het Verbond der Openbare Verzorgingsinstellingen - Nederlandstalige Kamer
Gildenstraat 9/11
1000 Brussel
dhr L. Van Roye, directeur VOV Nederlandstalige Kamer tel. 0479/27.35.70