Gemeente Breda

Ruimte in regelgeving

Om een goede balans te vinden tussen een aantrekkelijke, veilige, historische binnenstad en een goed ingericht winkel- en uitgaansgebied heeft de gemeente in 1995 de Buitenruimteverordening Binnenstad Breda (BRV) vastgesteld. Deze buitenruimteverordening is het afgelopen jaar geëvalueerd. De bevindingen staan in het rapport Evaluatie Buitenruimteverordening Binnenstad Breda. Op basis van de aanbevelingen uit het evaluatierapport is de verordening aangepast en door het college vrijgegeven voor inspraak.

Van 22 november tot 22 december kunnen alle belanghebbenden reageren op deze verordening, die ter inzage ligt bij de balie voorlichting op het Stadskantoor.
Na de inspraakperiode wordt er een definitieve versie gemaakt, waarna het college deze voorlegt aan de gemeenteraad.

Waar de buitenruimteverordening in 1995 gericht was op reclame, uitstallingen, terrassen en ambulante handel, wordt de inhoud van de nieuwe buitenruimteverordening vooral bepaald door uitstallingen en terrassen. Het plaatsen van reclame, zonneschermen en permanente windschermen aan de gevel zijn uit de verordening verdwenen, omdat dit moet worden aangemerkt als bouwen in de zin van de Woningwet. Daarom kunnen er geen gemeentelijke regels worden opgesteld. Wel moet er nog een bouwvergunning aangevraagd worden. De regels met betrekking tot ambulante handel zijn ook uit de verordening verdwenen, deze regels worden toegevoegd aan de standplaatsennota.

Uitstallingen en terrassen De koers op soepelere regelgeving betreft zowel de uitstallingen als de terrassen. Voor terrassen geldt: aantallen en afmetingen betreffende bloem- en plantenbakken en parasols zijn zoveel mogelijk geschrapt. Binnen de vergunde terrasruimte mogen ook menuborden en andere objecten worden geplaatst ter verdere aankleding van het terras. De plaatsing en afmetingen van terrassen blijven ongewijzigd. Wat de uitstallingen betreft, mogen maximaal twee bankjes danwel twee bloemen-/plantenbakken zonder vergunning voor de gevel geplaatst worden indien deze maximaal 0,60 meter diep zijn en passen in het karakter van de historische binnenstad. Voor uitstallingen van handelswaar aan de gevel die maximaal 0,60 meter diep en 1,50 meter breed zijn, moet wel een vergunning aangevraagd worden.

Breda, 22 november 2004