PWC
http://www.pwc.com/nl

PwC: GE meest gerespecteerd en Bill Gates beste zakenman

General Electric 'meest gerespecteerd bedrijf' en Bill Gates 'beste zakenman'volgens onderzoek van de Financial Times en PricewaterhouseCoopers


- Beste Nederlandse bedrijven zijn Unilever (33ste plaats), Shell (34ste plaats) en Philips (63ste plaats) -

General Electric neemt voor het zevende jaar op rij de eerste plaats in op de lijst van de meest gerespecteerde bedrijven ter wereld. Microsoft staat wederom tweede, en wordt gevolgd door Toyota op de derde plaats. Bill Gates werd voor de derde keer 's werelds meest gerespecteerde businessleider. Op de tweede plaats staat wederom Jack Welch, voormalig bestuursvoorzitter van General Electric, ondanks het feit dat hij reeds gepensioneerd is. Carlos Ghosn van Nissan behaalde de derde plaats.

Van de Nederlandse bedrijven eindigde Unilever als eerste op de 33ste plaats op de algemene lijst en klom daarmee negen plaatsen ten opzichte van vorig jaar. Het bedrijf werd derde in de sector 'levensmiddelenindustrie'. Het bedrijf eindigde op de 25ste plaats voor 'goed bestuur' (corporate governance) en op de 32ste plaats in de categorie 'maatschappelijk verantwoord ondernemen' (corporate social responsibility). Unilever eindigde op de 42ste plaats in de categorie 'aandeelhouderswaarde' en 53ste in de categorie 'innovatiebeleid'.

Shell eindigde op de 34ste plaats op de algemene lijst en werd zevende in de sector 'chemie/energie'. Het werd zesde bij het onderdeel 'maatschappelijk verantwoord ondernemen' en 42ste in de categorie 'aandeelhouderswaarde'. Shell eindigde op de 53ste plaats in de categorie 'innovatie'.

Philips werd 63ste op de algemene lijst en vierde in de sector 'elektronische consumentengoederen'. Het bedrijf kreeg de 29ste plaats in de categorie 'innovatiebeleid', 42ste plaats voor 'goed bestuur' en werd 46ste in de categorie 'maatschappelijk verantwoord ondernemen'.

Verder eindigde TNT op de zevende plaats in de sector 'transport', eindigde Heineken op de elfde plaats in de sector 'levensmiddelen' en was de 16de plaats voor Fortis in de categorie 'banken'.

Hoe kunnen bedrijven hoger op de ranglijst eindigen? Jos Nijhuis, voorzitter van PricewaterhouseCoopers Nederland zegt hierover het volgende: 'Bedrijven stijgen op de ranglijst door het hanteren van de juiste agenda in de bestuurskamer. De ondernemingen die respect oproepen zijn de bedrijven die blijven innoveren, risico's blijven nemen en bestaande zienswijzen ter discussie stellen. Het is geen toeval dat zo veel van de gerespecteerde leiders visionairs zijn die op baanbrekende wijze ondernemen, en dat de historische figuren die men als droombestuurders ziet geniale pioniers zijn, van Einstein tot Da Vinci, van Edison tot JFK.'

Amerikaanse multinationals, wier reputatie een behoorlijke deuk opliep tijdens de schandalen van 2001/2002, krabbelen weer op. Zij nemen momenteel (voor het eerst sinds 2001) meer dan de helft van de top 50-posities van de meest gerespecteerde bedrijven in. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn de koplopers onder de niet-Amerikaanse bedrijven met zes bedrijven in de top 50. Japan neemt in de top 50 vijf plaatsen in, Nederland en Zweden ieder twee.

Dit jaar werden CEOs voor het eerst gevraagd aan te geven welke historische figuur of nog levende persoon zij graag in hun Raad van Bestuur zouden willen hebben. Winston Churchill, Jesus Christus, Napoleon Bonaparte, Albert Einstein, Julius Caesar, Leonardo Da Vinci en John F. Kennedy werden het vaakst genoemd. Hoog op de lijst van kwaliteiten die de CEOs het meest in deze personen bewonderen, staan visie, innovatie, leiderschap, charisma en pioniersgeest.

Tevens werden de CEOs en fondsbeheerders voor het eerst gevraagd om de, volgens hen, meest innovatieve ondernemingen te noemen. Beide groepen stemden hierbij het meest op Microsoft en waren verder in overeenstemming over posities in de top 10 voor Dell, Nokia, Apple, Sony Ericsson, General Electric en IBM.

Dit internationale onderzoek werd al voor de zevende keer uitgevoerd en is gebaseerd op de input van bijna 1000 CEOs in 25 landen en een geselecteerde dwarsdoorsnede van groepen fondsmanagers, niet-gouvernementele organisaties (NGOs) en mediacommentatoren. Hieruit blijkt welke ondernemingen daadwerkelijk toonaangevend zijn op het gebied van reputatieopbouw.

Wederom worden de hoogste plaatsen van de ranglijst ingenomen door Amerikaanse ondernemingen. Toyota is de enige niet-Amerikaanse onderneming die de top 10 heeft gehaald. Uit een analyse van de top 50 blijkt dat gerenommeerde bedrijven zoals Citigroup, Hewlett-Packard, Southwest Airlines, BP, Canon, Ikea, Boeing, Ferrari, Deutsche Bank en BHP Billiton, flink zijn gestegen in de ranglijst van meest gerespecteerde bedrijven.

Op de lijst van meest gerespecteerde leiders kwam Fujio Mitarai van Canon op nummer 10 binnen. Andere klimmers in de lijst waren Sam Palmisano van IBM, Donald Trump, Luca di Montezemolo van Ferrari, Leif Johansson van Volvo, Larry Ellison van Oracle, François-Henri Pinault van Pinault Printemps Redoute PPR, en de oprichter van EasyJet, Stelios Haji-Ioannou.

Het rapport over World s Most Respected Companies van de Financial Times en PricewaterhouseCoopers staat vandaag in de Financial Times en de volledige resultaten zijn te raadplegen op www.pwc.com/wmrcs2004.