Gemeente Oirschot

Proef snelheidsmeter Westelbeersedijk

De snelheidsmeter wordt in werking gesteld

Woensdag 17 november jl. hebben wethouder Peter van Bijsterveldt en de directeur van de basisschool Sint Willibrordus in Middelbeers, de heer P. van Moorsel, op feestelijke wijze een snelheidsmeter op de Westelbeersedijk in werking gesteld. Het betreft hier een proefopstelling voor minimaal 2 weken. Deze snelheidsmeter geeft de snelheid van een passerend voertuig aan en geeft de bestuurder de kans om zijn snelheid aan te passen. Als de juiste snelheid is bereikt verschijnt er een "gezichtje" met een glimlach, is de snelheid te hoog dan verschijnt er een droevig "gezichtje".

De Westelbeersedijk is een weg waar vaak veel te hard wordt gereden. Veel harder dan de toegestane maximumsnelheid van 80 km/uur. Bovendien ligt er naast de weg een fietspad waarover veel kinderen naar school fietsen. Een extra reden dus voor de gemeente om deze weg uit te kiezen voor de proefopstelling van deze snelheidsmeter.

De gemeente houdt al een tijdje de verkeersveiligheid op de Westelbeersedijk in de gaten. Zo bleek uit metingen met behulp van een zogenaamde "telslang" dat 45% van het autoverkeer dat van deze weg gebruik maakt te hard rijdt. Van het verkeer uit Westelbeers dat richting Middelbeers rijdt is dat zelfs 65%!

Als de proef met de snelheidsmeter daadwerkelijk effect heeft en als de gemeenteraad bereid is om er geld voor uit te trekken kan de gemeente overwegen om de snelheidsmeter definitief aan te schaffen. De meters zijn mobiel en kunnen dus steeds op een andere plek worden ingezet. Overigens is de gemeente van plan om na afloop van deze proefperiode de snelheidscontrole op de Westelbeersedijk te intensiveren.