Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 4420 2513 AA Den Haag

Uw brief Ons kenmerk
W&B/URP/2004/77062

Onderwerp Datum
Aanbieding onderzoeksrapport 22 november 2004
`Inkomenseffecten van Uitstroom uit de
Bijstand'

De toenmalige Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft op 17 oktober 2001 de vaste kamercommissie voor Sociale Zaken toegezegd, de mogelijkheid van een (steekproef)onderzoek te zullen bezien waarin individuele ex-bijstandscliënten na werkaanvaarding voor langere tijd zullen worden gevolgd, daarbij lettend op de inkomenspositie en terugvalkans.

Binnen het ministerie van SZW is nagegaan in hoeverre bovenstaande onderzoeksaspecten onderdeel zouden kunnen vormen van lopende onderzoeken. Daarnaast is geïnventariseerd in welke mate bestaande onderzoeksrapporten aandacht besteden aan deze aspecten. Vast is komen te staan dat een afzonderlijk steekproefonderzoek nodig was om inzicht te verkrijgen in bovenstaande aspecten.

Bijgaand onderzoek heeft nadrukkelijk het karakter van een verkennende analyse op basis van beschikbare gegevens over de periode 1998 tot 2000. Uit het rapport blijkt dat de steekproef van ex-bijstandscliënten over het algemeen het beeld laat zien dat het inkomen na werkaanvaarding stijgt en dat die stijging gemiddeld 31 procent bedraagt over een periode van twee jaar.

Verder is de duurzaamheid van uitstroom uit de bijstand naar werk in kaart gebracht. De kans op herinstroom in de bijstand na het aangaan van een dienstverband is blijkens het rapport in het eerste half jaar 5,9 procenten en na een jaar is de kans 11,4 procent.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

2

(H.A.L. van Hoof)