LIJST PIM FORTUYN

LPF bezorgd over eenzijdig sportaanbod op tv

De leden Kraneveldt en Nawijn van de Lijst Pim Fortuyn-fractie hebben Kamervragen gesteld aan de staatssecretarissen van OCW en VWS over de mogelijke verdringing van andere sporten op de televisie ten gunste van het voetbal.

Vragen van de leden Kraneveldt en Nawijn aan de staatssecretaris van onderwijs, cultuur en wetenschap mevr. Van der Laan en de staatssecretaris van volksgezondheid, welzijn en sport mevr. Ross-van Dorp over de mogelijke verdringing van andere sporten door voetbal op televisie.


1. Bent u bekend met de inhoud van het bericht 'Voetbal op tv weert andere sporten'?


2. Is het juist dat de koepel van voetbalclubs in de Nederlandse eredivisie, Eredivisie CV, bij de verkoop van de tv-rechten wil bedingen dat het voetbalblok op zondagavond van zeven tot negen uur duurt, en dat de tv-samenvatting niet meer mag worden onderbroken door andere sporten?


3. Vindt u het aanvaardbaar dat de NOS, die namens de Nederlandse publieke omroep één van de gegadigden is voor verwerving van de voetbalrechten, op deze wijze wordt geconfronteerd met eisen ten aanzien van de programmatische invulling van een van zijn taken?


4. Deelt u de mening, dat het de taak van de publieke omroep is, om in zijn sportuitzendingen zoveel mogelijk verschillende sporten aan bod te laten komen, om zo ook op dit gebied invulling te geven aan de pluriformiteiteis die aan de publieke omroep gesteld wordt?


5. Welke middelen hebt u tot uw beschikking om in deze onderhandelingen te treden, en van de Eredivisie CV te eisen dat programmatische bedingen geen onderdeel kunnen uitmaken van een overeenkomst met de publieke omroep? Bent u bereid dit ook te doen?


6. Is het juist, dat de NOS ook met andere sportkoepels (contractuele) afspraken heeft gemaakt ten aanzien van de aandacht die wekelijks wordt besteed aan bepaalde vormen van sport? Zo ja, met welke koepels zijn afspraken gemaakt en wat behelzen die afspraken?


7. Vindt u het maken van dergelijke afspraken verenigbaar met de redactionele vrijheid die een publieke omroep moet hebben? Zo nee, bent u bereid de publieke omroep erop aan te spreken?


8. Bent u bereid de sportkoepels te verzoeken om in onderhandelingen met de publieke omroep af te zien van dergelijke programmatische bedingen?

22 nov 04 17:14