Openbaar Ministerie

Persberichten
Arnhem, 22 november 2004

Geen vervolging in zaken 4-daagse

Het Openbaar Ministerie te Arnhem heeft besloten een 37-jarige Syriër en een 33-jarige Libanees niet verder te vervolgen. De 37-jarige man werd verdacht van het beramen van een gewelddadige actie tegen militaire deelnemers aan de Vierdaagse. De 33-jarige man werd verdacht van bedreiging. De reden om niet te vervolgen is dat het onderzoek uiteindelijk niet voldoende belastend bewijs heeft opgeleverd.

Op 15 juli jl. startte de politie een onderzoek na informatie over een ophanden zijnde gewelddadige actie. De 33-jarige man zou zijn benaderd met de vraag een handgranaat tussen Amerikaanse militairen te gooien die deelnamen aan de 4-daagse. Het onderzoek leidde tot de aanhouding van de twee verdachten. De 33-jarige man bleek geen legale status te hebben en is op 20 juli jl. in vreemdelingenbewaring gegaan. Hij is inmiddels uitgezet. De 37-jarige man werd op 23 juli door de rechter-commissaris in vrijheid gesteld i.v.m. het ontbreken van ernstige bezwaren voor het beramen van een aanslag. Deze beslissing werd later door de raadkamer van de rechtbank bevestigd.

Na het in vrijheid stellen van deze verdachte is het onderzoek doorgegaan. In het kader hiervan is een groot aantal getuigen gehoord en zijn telefoons afgeluisterd. Tijdens het onderzoek is nauw contact geweest met de Nationale recherche en het Landelijk Parket. Uiteindelijk is geconcludeerd dat het onderzoek onvoldoende belastend materiaal heeft opgeleverd om tot verdere vervolging over te gaan.