Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

EU-landbouwministers bereiken akkoord over dierenwelzijn bij transport

22 november 2004 -
De landbouwministers van de EU-lidstaten hebben vandaag onder leiding van de Nederlandse minister Veerman van LNV een akkoord bereikt over aanpassing van de regels voor dierenwelzijn bij het transport van levend vee. Eerder was het steeds onmogelijk hierover tot een besluit te komen, vooral omdat de standpunten over de rij- en rusttijden en over de beladingsgraad van veewagens te veel uiteenliepen.

Veerman kwam vandaag als voorzitter van de Raad met een nieuw compromisvoorstel, dat met ruime meerderheid door de lidstaten werd geaccepteerd.

In het akkoord staat een stap-voor-stap-benadering centraal. De rij- en rusttijden en de beladingsgraad blijven daarbij op dit moment ongewijzigd. Wel worden op veel andere punten verbeteringen geregeld:
* Betere handhaving en controle met behulp van een satelliet navigatiesysteem.
* Strengere eisen aan de opleiding van chauffeurs voor lange afstanden en aan de goedkeuring van transporten.
* Betere nationale sanctiemogelijkheden en betere uitwisseling van informatie tussen de lidstaten.
* Delen van de verantwoordelijkheid voor het welzijn van de dieren tijdens het transport: niet alleen de transporteur maar personen binnen de hele keten kunnen verantwoordelijk worden gesteld voor overtredingen. Ook worden eisen gesteld aan zeeschepen en containers waarin dieren worden vervoerd, aan het vervoer rondom de boerderij, aan het in- en uitladen en de directe omgang met het dier etc. De mogelijkheid bestaat bovendien om nationaal strengere regels te handhaven. Vastgelegd is ook dat de Europese Commissie binnen vier jaar met een evaluatie en een aanpassingsvoorstel komt, dat dan zo mogelijk wèl de rij- en rusttijden en de beladingsgraad regelt.

Minister Veerman was zeer verheugd over het bereiken van het akkoord. 'Alle gewenste stappen ineens zetten was eerder al niet mogelijk gebleken. Maar tegelijk kon de huidige situatie zo niet blijven bestaan. Dankzij onze stap-voor-stap-benadering is er nu iets bereikt waarmee het dierenwelzijn zeer gebaat is', aldus de bewindsman.