Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 22 november 2004

Aan de redactie

Veevervoerders blij met akkoord raad van landbouwministers

De Samenwerkende Veetransporteurs (Saveetra) aangesloten bij Transport en Logistiek Nederland hebben verheugd gereageerd op het akkoord van de raad van landbouwministers op het gebied van dierenvervoer. Het akkoord, waarin controle een belangrijke rol speelt, kwam tot stand na een voorstel van het Nederlandse voorzitterschap. Saveetra verwacht dat de controle en sanctionering van het dierenvervoer aanzienlijk zullen verbeteren.

Satelliet navigatiesysteem

Saveetra is vooral positief over het besluit om vanaf 2009 een satelliet navigatiesysteem verplicht te stellen. Nieuwe voertuigen moeten vanaf 2007 voorzien zijn van een satelliet navigatiesysteem. Met behulp van een dergelijk systeem kunnen overtredingen als bijladen, het wijzigen van een route en het ontbreken van reiniging en ontsmetting worden opgespoord.

Recent is door de European Livestock Transporters (ELT), waar Saveetra onderdeel van uitmaakt, een voorstel geformuleerd om een Europees Kwaliteitssysteem voor lange-afstandtransporten te ontwikkelen. Dit kwaliteitssysteem wordt gecontroleerd door middel van een satelliet navigatiesysteem.

Saveetra heeft enige tijd geleden het initiatief genomen voor een proef met een controlesysteem via een satelliet navigatiesysteem en boordcomputer.

Rapportage na vier jaar

De Landbouwministers hebben besloten om binnen vier jaar een rapport te maken waarin onder andere de werking van het GPS systeem zal worden geëvalueerd. Dan zal ook de rest van de wetgeving opnieuw worden bekeken.

Gedeelde verantwoordelijkheid

De ministers hebben ook een akkoord bereikt over gedeelde verantwoordelijkheid voor het welzijn van dieren tijdens transport. Door naast de transporteur ook anderen binnen de keten verantwoordelijk te stellen bij overtredingen, wordt het financieel gewin bij overtredingen teruggedrongen. Dit zal leiden tot een verbeterde naleving.

Koppeling Kwaliteitscertificaat aan erkenning

Helaas hebben de ministers niet besloten om een kwaliteitscertificaat te koppelen aan de erkenning van vervoerders. De sector had door een dergelijk koppeling haar eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen bij de naleving van de regels. ELT zal toch doorgaan met het ontwikkelen van een Europees kwaliteitssysteem zodat deze bij een eventuele evaluatie over vier jaar alsnog in de wet kan worden opgenomen.

Bel voor meer informatie met de deelmarkt Saveetra, Debby van Son, 079 3636195 of 06-51806334.