Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk: VD. 2004/3375
datum: 22-11-2004
onderwerp: Dioxineverontreiniging in aardappelbijproducten TRC 2004/8014

Bijlagen:

Geachte Voorzitter,

In vervolg op mijn brief van 12 november jl. wil ik u hierbij, mede namens de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, informeren over de laatste stand van zaken met betrekking tot de dioxineverontreiniging in aardappelbijproducten.

Vleesvee helemaal vrijgegeven
In de loop van de afgelopen week heb ik alle bedrijven met vleesvee kunnen vrijgeven omdat uit analyses van vetmonsters, genomen bij proefslachtingen van dieren van representatieve bedrijven, is gebleken dat geen sprake is van normoverschrijding voor dioxine in vlees. De laatste groep van vierentachtig bedrijven is afgelopen vrijdag, 19 november, vrijgegeven. Voor een aantal bedrijven geldt dat nog aanwezig voer vernietigd dient te worden omdat dit wel teveel dioxine bevat. De afvoer en vernietiging van dit voer geschiedt onder verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven, onder toezicht van de overheid.

Melkvee
Sinds maandag 15 november staat een extra melkveebedrijf onder toezicht omdat in de melk van dat bedrijf een normoverschrijding voor dioxine is aangetroffen. Dit betreft een bedrijf uit een groep van vijftien melkveehouderijen die wel verontreinigde aardappelbijproducten hadden ontvangen, maar die de producten alleen gebruikten om kuilvoer af te dekken. Hoewel er op grond daarvan geen aanleiding was de bedrijven uit voorzorg te blokkeren, heb ik wel bij alle bedrijven melkmonsters laten nemen. Alleen bij het genoemde bedrijf heeft dit een normoverschrijding aan het licht gebracht. Het melkveebedrijf blijft geblokkeerd totdat analyse van monsters aantoont dat er geen normoverschrijding meer plaatsvindt in de melk of in vlees. Dit geldt ook voor de twee reeds eerder geblokkeerde melkveebedrijven. Bij één van deze bedrijven is uit analyseresultaten gebleken dat het dioxinegehalte in de melk intussen onder de norm is gekomen, zodat de afvoer van melk is vrijgegeven.

Handelsbelemmeringen opgeheven
Tot slot ben ik verheugd u mee te kunnen delen dat Zuid-Korea, dat eerder zijn grenzen had gesloten voor veterinaire producten uit Nederland, deze maatregel heeft beëindigd na interventie van de Nederlandse Chief Veterinary Officer.

Tot slot
Met het vrijgeven van alle vleesveebedrijven is het einde van dit incident in zicht. Ik zal mij nu richten op het monitoren van de nog geblokkeerde melkveebedrijven, met het oog op vrijgave, en op het toezicht op de vernietiging van vervuilde aardappelbijproducten. Mochten zich nog belangrijke ontwikkelingen voordoen naar aanleiding van dit incident dan zal ik u daarover informeren.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman