Fontys


maandag 22 november 2004 Print artikel
Ontmoeting tussen Lectoren en MKB
Ondernemers enthousiast over kennismarkt
Zo'n vijftig mkb-ondernemers maakten afgelopen vrijdag kennis met de technologische kennis en ondersteuning bij de bedrijfsvoering die hogescholen hen kunnen bieden. Negen lectoren van Fontys Hogescholen, Avans Hogeschool en de Hogeschool Arnhem en Nijmegen hadden tijdens een kennismarkt op de campus van Fontys persoonlijke gesprekken met deze ondernemers.

Het is belangrijk dat ondernemers weten wat kennisinstellingen kunnen leveren en omgekeerd dat kennisinstellingen weten wat ondernemers nodig hebben. Dit kan op allerlei gebieden, van techniek en innovatiestrategie tot marketing en personeelsmanagement.

Het programma van de kennismarkt was erop gericht bedrijven en lectoren uit de vakgebieden techniek en bedrijfskunde bij elkaar te brengen. Naast plenaire onderdelen was er in het programma veel ruimte gereserveerd voor persoonlijke gesprekken. Hierdoor konden de lectoren gericht aandacht besteden aan de wensen van de ondernemers.

De ondernemers waren enthousiast over de bijeenkomst. De lectoren hadden oprechte belangstelling voor hun vragen en namen ruim de tijd voor de kennismakingsgesprekken. Vooral ondersteuning waarbij de lector concepten aandraagt en studenten worden ingezet voor uitvoerende taken valt bij de ondernemers in de smaak. Verschillende ondernemers hebben vervolgafspraken gepland om hun problematiek verder te bepreken; verschillende anderen meldden dat het naar hun mening `wel wat zou worden'. Ook bezoekers die niet onmiddellijk tot zaken kwamen vonden de kennismaking positief.

De vragen van de ondernemers liggen op het gebied van kunststof technologie, procesinnovatie, draadloze technologieën, lijmtechnieken, het doorrekenen van nieuwe producten en het ontwikkelen van regelsystemen. Daarnaast willen ondernemers graag de mogelijkheden onderzoeken om studenten in te zetten bij productontwikkeling, marktonderzoek en planvorming.