Tweede Kamer der Staten Generaal

In de Ridderzaal komen op maandag 22 en dinsdag 23 november 2004 de commissies Europese Zaken van de EU (kandidaat)-lidstaten en een delegatie van het Europees Parlement bijeen. Deze COSAC-bijeenkomst heeft iedere zes maanden plaats en biedt de leden van de nationale parlementen de kans om met elkaar van gedachten te wisselen over Europa. Bijzonder aan deze COSAC-vergadering is dat het Europees Grondwettelijk verdrag nu is getekend, waardoor meer duidelijkheid is ontstaan op de toekomstige rol van de nationale parlementen bij de totstandkoming van Europese regelgeving door de zogenoemde subsidiariteitstoets.

Het rapport van de Staten-Generaal commissie ?Toepassing Subsidiariteit? zal worden toegelicht en als basis dienen voor een gedachtenwisseling over parlementaire samenwerking op dit punt in de toekomst. Voorgesteld zal worden om een experiment voor Europese parlementaire samenwerking op te zetten: het toetsen en volgen van een specifiek Europees wetsvoorstel binnen het kader van het ?early warning mechanism?. Op deze manier kan ervaring worden opgedaan met de subsidiariteitstoets voordat deze formeel in werking zal treden.

In navolging van de Europese Conventie zal de Nederlandse delegatie voorstellen om een verklaring te implementeren die voorschrijft dat alle nationale parlementen en het Europees Parlement éénmaal in het jaar in dezelfde periode zullen debatteren over het jaarprogramma van de Europese Commissie.

Het Nederlands voorzitterschap heeft amendementen ingediend om het talenregime te wijzigen. Gestreefd zal worden naar een daadwerkelijke terugbrenging van het aantal talen tijdens toekomstige conferenties.

Als gastspreker zal minister Brinkhorst van Economische Zaken ingaan op de stand van zaken in het Lissabonproces dat Europa tot een concurrerende kenniseconomie moet maken. Verder zal staatssecretaris Nicolaï van Europese Zaken een tussenstand opmaken van het Nederlands voorzitterschap van de EU.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen van de Eerste Kamer en van de Stafdienst Voorlichting van de Tweede Kamer.



Tweede Kamer der Staten Generaal