Universiteit van Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Geneeskunde

18 november 2004

Dieet moeder bepaalt bloeddruk nakomelingen

Het toevoegen van eenvoudige stoffen aan het dieet van de moeder (zoals aminozuren en vitamines) in de kritische periode van de zwangerschap en tijdens borstvoeding kan blijvende gunstige gevolgen hebben voor de nakomelingen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Simona Racasan, waarop zij op 23 november 2004 promoveert aan de faculteit Geneeskunde.

In een serie van onderzoeken heeft Racasan ontdekt dat beïnvloeding van de omstandigheden tijdens orgaanontwikkeling bij ratten met erfelijke aanleg voor hoge bloeddruk, de bloeddruk bij de volwassen nakomelingen blijvend kon verlagen. Bovendien heeft zij gevonden dat ook de bloeddrukstijging die optreedt tijdens veroudering bij de controleratten voorkomen werd.

De promovenda vond aanwijzingen dat het achterliggende mechanisme gedeeltelijk berust op het feit dat een belangrijk enzymsysteem dat normaal een vaatverwijder produceert, nl. stikstofoxide (NO), nu zuurstofradicalen (zoals superoxide) produceert.

Op maandagmiddag 22 november 2004 vindt ter gelegenheid van deze promotie een symposium plaats in het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Meer informatie

23-11-2004, 16:15 uur, Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Simona Racasan, faculteit Geneeskunde

Titel proefschrift: The perinatal balance of nitric oxide and reactive oxygen species modulates blood pressure in adult life

Promotor: Prof.dr. H.A. Koomans

Copromotores: dr. B. Braam en dr. J.A. Joles

De samenvatting van het proefschrift en het programma van het symposium zijn te vinden bij het persbericht op www.uu.nl/nieuws.

Voorlichter Roy Meijer, (030) 253 3705, r.meijer@csc.uu.nl