Handen schudden met vrouwen in de Islam

Moslims en Minister Verdonk moeten elkaar nog leren begroeten

DEN HAAG, 20041122 -- Minister Verdonk was bij een bijeenkomst waar zij een ontmoeting had met verschillende imams . Van deze bijeenkomst, waar op het nieuws verslag werd gedaan kon men zien dat de uitgestoken hand van de minister geweigerd werd door een imam die haar de hand niet wilde schudden. Tevens kon men een ander gebruik van lichaamstaal zien toen minister Verdonk met een opgeheven wijsvinger de imams ging toespreken. Dit artikel gaat in op de achtergronden van het wel of niet schudden van handen.


Handen schudden
Als je de andere voor het eerst ontmoet dan wil je dit doen op de meest respectvolle en gepaste wijze. Je stelt je immers voor aan elkaar om dat je het waard vind om de andere te leren kennen en door de andere gekend te worden. Toch zijn er grote verschillen in de wijze waarop mensen in de verschillende (sub)culturen elkaar begroeten. Het is in Nederland gebruikelijk om bij een eerste kennismaking elkaar de handen te schudden echter niet bij alle autochtonen Nederlanders is dit ook vanzelfsprekend.

Nederlands Joodse Traditie
Zo is in de Nederlands-Joodse cultuur het geven van een hand aan iemand van de andere sekse ongepast en zondig voor een jood of jodin. Daarom geeft onder andere de bekende rabbijn Evers aan vrouwen geen hand. (Voor meer achtergronden hierover: ohr.edu/ask/ask222.htm#Q2)

Wat veel mensen niet weten inclusief minister Verdonk (terwijl zij uit hoofde van haar functies en taken dit wel zou moeten weten) is dat het óók voor een Nederlandse moslim man of vrouw niet vanzelfsprekend is om iemand van de tegenovergestelde sekse de hand te schudden.

In het Jodendom noch in de Islam is het niet schudden van handen met de andere sekse niet bedoelt als een minachting of discriminatie van de andere, integendeel.

Op de mond zoenen
Veel Nederlanders zouden zich niet prettig voelen wanneer zij verplicht zouden zijn om bij een eerste kennismaking als begroetingsritueel elkaar op de mond te zoenen omdat deze wijze van begroeting als een aantasting van het gevoel van de intimiteit wordt ervaren. Op dezelfde wijze ervaren sommige Nederlandse moslims dat elke vorm van lichaamscontact inclusief het schudden van handen als een inbreuk op hun gevoel van intimiteit.

Ongewenste intimiteiten
Moslims herleiden, het verbod op het schudden van handen met de andere sekse, terug op een uitspraak van de profeet Moehammed (vrede zij met hem)waarin hij zegt:"Het is beter voor u wanneer u met een ijzeren naald in het hoofd wordt gestoken dan wanneer u een vrouw aanraakt die niet uw eigen vrouw is of een nabij familielid."

Het is daarom een grote schande dat het respect en eerbied wat moslims dienen te hebben voor vrouwen teniet wordt gedaan door sommige van onze jongeren. Deze jonge barbaren wekken de indruk, dat het geoorloofd zou zijn volgens de Islam om vrouwen op welke wijze dan ook lastig te vallen. Dit hersenloos aapjes gedrag is dan ook één van de oorzaken waarom er gevoelens van haat en antipathie tegen de Islam in onze samenleving zijn ontstaan.

Mijns inziens zijn de woorden van de profeet Moehammed (vrede zij met hem) dan ook voornamelijk bedoeld om ongewenste intimiteiten (bijvoorbeeld op het werk) en de zeer ernstige gevolgen hiervan voor de vrouwen zelf en voor de samenleving (uitval, ziekte, WAO)te voorkomen.

In de praktijk
Moslim mannen en vrouwen begroeten elkaar onderling door elkaar Vrede, Barmhartigheid en Gods Genade toe te wensen en soms knikken zij hierbij hun hoofd of brengen hun rechterhand naar het hart als groet.

Sommige moslims zullen ondanks hun eigen religieuze bezwaren de andere sekse toch een hand geven, omdat hun harten uit meedogendheid en liefde, het gebaar en het respect wat de anderen aan hen geven, niet willen veronachtzamen en zij daarom liever hun eigen overtuiging geweld aan doen, dan de oorzaak te zijn dat de andere zich gekwetst voelt.

Daarom zullen voornamelijk vrouwen die een hoofddoek dragen of moslimmannen die een baard dragen het bijzonder waarderen wanneer de andere sekse het initiatief om als eerste te beginnen met het schudden van handen aan hen over laat.