Ingezonden persbericht


Persbericht: oudkomers moeten zelf werken aan taal

PvdA De Baarsjes wil zelforganisaties inschakelen om oudkomers voor taallessen te interesseren en ze bij de cursus te begeleiden: het is voor de sociale cohesie essentieel om Nederlands te kunnen spreken. Het aantal oudkomers dat een taalcursus volgt is in de hele stad dramatisch laag. Onbegrijpelijk dat de stadsdelen succesvolle aanpakken niet meer bij elkaar hebben afgekeken. In De Baarsjes beginnen we daar nu mee.

Nu actie nodig

In De Baarsjes volgen veel te weinig oudkomers een taalcursus. Dat volgt uit pas beschikbaar gekomen cijfers. Voor de hele stad is de ambitie voor 2004 om 4100 oudkomers een taaltraject te laten volgen. Tot nu toe zijn er ruim 2400 oudkomers geworven. In De Baarsjes gaat het om respectievelijk 300 taaltrajecten en 254 geworven oudkomers. Maar bekend is dat er tussen de verschillende fasen in het traject (werving, assessment, taalcursus) een behoorlijke uitval is: in De Baarsjes in 2003 50%. Dat heeft te maken met bureaucratie: de periode tussen verschillende fases was vaak lang. En dat heeft er mee te maken dat oudkomers soms wel heel makkelijk afhaken. Gezien de cijfers, vindt PvdA De Baarsjes snelle actie hard nodig.

Stadsdelen kunnen en moeten van elkaar leren

Niet in de hele stad zijn de ontwikkelingen zo dramatisch: vooral Zuid-Oost, maar ook Slotervaart, doen het goed. Hoewel er op allerlei niveaus wel over de taaltrajecten met elkaar wordt gepraat, slagen de stadsdelen er kennelijk toch niet in om goede ideeen snel van elkaar over te nemen. Onbegrijpelijk. Als het maar moeizaam lukt om oudkomers voor de taaltrajecten te interesseren, zorg je toch dat je de aanpak die wel werkt in een ander stadsdeel volgende week ook in je eigen stadsdeel toepast! , vindt Arco Verburg. PvdA De Baarsjes heeft dan ook het initiatief genomen om een aanpak die in Zuid-Oost goed werkt ook in De Baarsjes te gaan toepassen: via bescheiden financiele prikkels zelforganisaties stimuleren mee te helpen bij de werving en begeleiding van oudkomers.

--------------------------------------------------------------------noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht