Politie Haaglanden

Stijging aantal digitale aangiftes

den haag - 22-11-2004 - Internet wordt door steeds meer inwoners van de regio Haaglanden gebruikt om aangifte te doen van een strafbaar feit. Ondanks technische problemen is het aantal digitale aangiftes in de de afgelopen maanden gestegen.

Internet wordt door steeds meer inwoners van de regio Haaglanden gebruikt om aangifte te doen van een strafbaar feit. Ondanks technische problemen is het aantal digitale aangiftes in de de afgelopen maanden gestegen.

Werd in de eerste helft van dit jaar gemiddeld ongeveer 600 keer per maand via de internetsite www.politie.nl/haaglanden aangifte van een strafbaar feit, in juli liep dit op tot 700 keer en in augustus tot ruim 1000. Door technische problemen in september en oktober liep dit terug, maar nog steeds was sprake van aanzienlijke aantallen.

De problemen werden veroorzaakt door storingen in het landelijk systeem. Daardoor was het in september en oktober gedurende enige tijd niet mogelijk voor burger om aangifte te doen of voor de politie om de aangifte te verwerken. De landelijke applicatie blijkt in de praktijk onvoldoende stabiel te zijn om grote aantallen aangiften te verwerken.

Onacceptabel uit oogpunt dienstverlening

Op de momenten dat het landelijke systeem plat lag was het niet mogelijk om via de site van de politie Haaglanden aangifte te doen. De knop was onbereikbaar gemaakt. Het is niet zo dat reeds ingediende digitale aangiftes verloren zijn gegaan. Ook het langer uit de lucht zijn van de aangiftesite is uit oogpunt van kwaliteit van dienstverlening echter onacceptabel.

Eigen applicatie

Om deze reden heeft politie Haaglanden onmiddellijk maatregelenm genomen, die ertoe zullen leiden dat de reeds bestaande eigen applicatie (die in verband met de invoering van het landelijk systeem buiten werking was gesteld) zodanig wordt aangepast, dat deze dezelfde functionaliteit biedt als de landelijke applicatie. Op deze wijze kan worden gegarandeerd dat de burger in Haaglanden de digitale aangifte te allen tijde kan blijven doen. De korte verwerkingstijd voor de politie ten gevolge van de koppeling aan het bedrijfsprocessensysteem moet daarbij behouden blijven. Naar verwachting zal eind dit jaar de eigen applicatie operationeel zijn.

Uitbreiding aantal aangiften

De belangrijkste oorzaken van het toenemend aantal digitale aangiftes is niet alleen de toenemende bekendheid met deze mogelijkheid, maar ook de uitbreiding in juli 2004 van het aantal delicten waarvan via internet aangifte kan worden gedaan.

Het was sinds april 2002 al mogelijk om digitaal aangifte te doen van diefstal van een bromfiets of fiets, vernieling van een auto en vernieling van een goed. Vanaf juli 2004 werd dit uitgebreid met diefstallen uit en vanaf een auto, vernieling van een openbaar gebouw en van openbaar vervoer en winkeldiefstal.