Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Opvanghuis voor prostituees in stilte geopend
Onderwerp: Opvanghuis voor prostituees in stilte geopend Uitzenddatum: Ma. 22 november 2004, 20.30u
Verslaggeving: Piet de Blaauw en Robbert ter Weijden

Eind 2005 moet de Rotterdamse tippelzone dicht. Rond die tijd moeten er zoân 150 opvangplaatsen zijn voor verslaafde prostituees. Die speciale internaten stuiten op verzet van omwonenden. In de praktijk lijkt het mee te vallen: in alle stilte is ruim een jaar geleden een opvanghuis geopend. En van overlast is volgens hulpverleners geen sprake.

Naar buiten
DeltaBouman, een organisatie voor geestelijke gezondheidszorg en verantwoordelijk voor de opvang, vindt de tijd nu rijp om met het pilotproject naar buiten te komen. Alleen de verantwoordelijk wethouder was op de hoogte van het internaat. Tegen de direct omwonenden is gezegd dat het ging om een hulpproject.

Persoonlijk plan
In het pand in Rotterdam is plaats voor vijftien vrouwen. De zes die er nu wonen, worden intensief begeleid. Ze stellen met een begeleider een persoonlijk plan op en worden zo voorbereidt op een terugkeer in de maatschappij.

Doorgaan
Wethouder M. van den Anker van Leefbaar Rotterdam wil doorgaan met de opvang van verslaafde prostituees. âHet project bewijst dat het kan,â aldus de wethouder.

Niet zeuren
De verantwoordelijke instanties hebben moeite om de gevonden panden daadwerkelijk om te bouwen tot internaten. Voornaamste probleem is de weerstand onder omwonenden. Bewoners van de wijk Oud-IJsselmonde bijvoorbeeld zamelden 800 handtekeningen in tegen de komst van een internaat. Buurtbewoners moeten volgens de wethouder niet zeuren. âDe opvang moet ergens gebeuren.â

Tien internaten
Eind volgend jaar moeten er ongeveer tien internaten zijn, met in totaal 150 opvangplaatsen. Het is de vraag of dat wordt gehaald.