Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: 'Verkiezingen Oekraïne niet correct verlopen'

Onderwerp: 'Verkiezingen Oekraïne niet correct verlopen' Uitzenddatum: Ma. 22 november 2004, 20.30u
Verslaggeving: Frank du Mosch

Aandacht voor de presidentsverkiezingen in Oekraïne. Volgens de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) zijn die verkiezingen niet volgens democratische normen verlopen. In Netwerk een gesprek met verkiezingswaarnemer Hanneke Gelderblom.

Onder druk gezet
De OVSE zegt dat de tweede ronde van de verkiezingen niet heeft voldaan aan een groot aantal voorwaarden die gelden voor democratische verkiezingen. Volgens de organisatie zouden ambtenaren en studenten onder druk zijn gezet om hun stem aan de huidige premier, Janoekovitsj, te geven.

Vooringenomenheid
Verder spraken internationale waarnemers van een âoverweldigende vooringenomenheidâ van de Oekraïense media voor Janoekovitsj.

Exitpolls
Aanvankelijk lag oppositieleider Joesjtsjenko op kop. In de zogenoemde exitpolls zou de oppositieleider meer stemmen krijgen dan zijn rivaal. Vanmorgen verklaarde de centrale kiescommissie echter, nadat 99 procent van de stemmen was geteld, dat de Janoekovitsj de overwinning niet meer kan ontgaan.

Burgerlijk verzet
Volgens de oppositieleider is er sprake van grote fraude. Hij riep zijn aanhangers op tot een vreedzaam protest. In Kiev verzamelden zich tienduizenden sympathisanten. Joesjtsjenko riep op tot burgerlijke verzet. âDe campagne is maar net begonnen. Verlaat dit Onafhankelijksplein niet zonder overwinning.â