Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen

Persbericht

Rijswijk, 22 november 2004

Aansluiten bij nieuwe Rijopleiding in Stappen en middelbare school

CBR pleit bij minister Peijs voor gefaseerd rijexamen

In plaats van het huidige rijexamen van een klein uur zie ik een optelsom van toetsen voor me die gezamenlijk het eindresultaat bepalen. Dat zei algemeen directeur Ferry Meijer vandaag tijdens een toespraak voor Drentse rij-instructeurs in Assen. Meijer wil af van de momentopname die het praktijkexamen nu is. Hij vindt daar de vorm van de dag te bepalend. Bovendien heeft het moderne onderwijs op middelbare scholen het failliet van één allesbepalend examen overduidelijk bewezen, aldus de CBR-voorman.

Een nieuw model rijexamen kan wat hem betreft probleemloos worden ingebouwd in de vier onderdelen van de nieuwe Rijopleiding in Stappen, die bij steeds meer rijscholen wordt onderwezen en stijgingen van 25 procent in de slagingspercentages oplevert.

Meijer deed zijn uitspraken ook vorige week in een overleg met verkeersminister Peijs, die er aanknopingspunten in zei te zien voor de uitwerking van De Rijbewijsrevolutie. Dit vorig jaar gepubliceerde manifest van de minister is bedoeld om via opleiding en educatie de verkeersveiligheid verder te verbeteren.

In hetzelfde overleg met de minister pleitte BOVAG-directeur Burgman ervoor om de Rijopleiding in Stappen een wettelijke basis te geven en op te nemen in de Wet Rijonderricht Motorrijtuigen.



Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen