Ingezonden persbericht

Amersfoort Sinterklaasvriendelijkste gemeente van Nederland

Rotterdam eindigt laatste in landelijk onderzoek

NIJMEGEN, 20041122 -- Landelijk onderzoek naar de Sinterklaasvriendelijkheid van 30 Nederlandse gemeentes wijst uit dat Amersfoort de meest Sinterklaasvriendelijke gemeente is. Rotterdam eindigt laatste in het onderzoek, dat uitgevoerd is door de Vereniging tot Behoud van Sinterklaas, met medewerking van de Radboud Universiteit Nijmegen.


In het onderzoek is de Sinterklaasvriendelijkheid van de 20 grootste gemeentes, aangevuld met alle provinciehoofdsteden en enkele andere middelgrote steden, vastgesteld. Dit is bepaald aan de hand van een zestal factoren die direct de Sinterklaassfeer in een gemeente bevorderen:
- de opkomst bij en de grootte van de intocht van Sinterklaas,
- de extra Sinterklaasactiviteiten naast de intocht,
- de gemeentelijke steun ten bate van Sinterklaas,
- de aankleding van de stad en
- het besteedbare budget voor het geheel aan Sinterklaasactiviteiten.

In het onderzoek is de volgende top 5 vastgesteld van meest Sinterklaasvriendelijke gemeentes:

1. Amersfoort
2. Hengelo (Ov.)
3. Dordrecht
4. Assen
5. Middelburg

De hekkensluiters vormen hun eigen top 5 van minst Sinterklaasvriendelijke gemeentes:

1. Rotterdam
2. Deventer
3. Zaanstad
4. Maastricht
5. Almere

Op de website van de VBS is het onderzoek te downloaden en is de volledige ranglijst te zien (www.behoudsinterklaas.nl). Het onderzoek levert een goed overzicht van de activiteiten die in verschillende gemeentes ontplooid worden ten bate van Sinterklaas. De VBS hoopt dat gemeentes en organiserende comités van elkaar kunnen leren door gebruik te maken van dit overzicht. Wellicht leidt het tot inspiratie bij hen om bijvoorbeeld nieuwe activiteiten te ontwikkelen.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de rijksoverheid geen enkele inspanning levert voor het in standhouden van de Sinterklaastraditie als onderdeel van de Nederlandse cultuur. Daarnaast bleek dat grootwinkelbedrijven vaak hun verantwoordelijkheid niet nemen als het gaat om het ondersteunen van de lokale Sinterklaasviering. Dit is vaak in contrast te staan met het enthousiasme dat de lokale middenstand tentoonspreidt.

Over de VBS
De Vereniging tot Behoud van Sinterklaas is vorig jaar opgericht naar aanleiding van verontrustende berichten over steeds vroegere kerstuitingen en een toenemende populariteit van de kerstman-figuur. Doelstelling van de vereniging is het behouden en uitbreiden van de Sinterklaastraditie. Na oprichting kreeg de vereniging aandacht van pers en reacties van een groot aantal sympathisanten. Binnen korte tijd steunden bijna honderd mensen het doel van de VBS.



Ingezonden persbericht