Gemeente Leiden

Leidse tarieven terrassen fors minder omhoog

Wethouder Geertsema formuleert nieuw voorstel.

Wethouder Geertsema (Economische Zaken) heeft de gemeenteraad een nieuw voorstel gedaan voor de verhoging van de tarieven van een terrasvergunning en de precariobelasting op terrassen. De tarieven stijgen een stuk minder, het voorstel geeft ondernemers meer vrijheid en het is minder bureaucratisch (en dus kostenbesparend).

Voor de zomer heeft de Leidse gemeenteraad besloten tot een inkomstenverhoging uit het tarief voor een terrasvergunning en de precariobelasting op terrassen. Deze verhoging van de opbrengsten uit de terrassen is doorgerekend en opgenomen in het voorstel voor de tarieven van de gemeente Leiden voor het jaar 2005. De aanzienlijke tariefsverhogingen voor met name de belasting op de terrassen, kwam voor de Leidse horeca toch nog onverwacht.

Nieuw voorstel wethouder Geertsema

In het nieuwe voorstel wordt de terrasvergunning voor 3 jaar geldig. Tot nu toe moest een terrasvergunning ieder jaar aangevraagd worden. Het nieuwe voorstel brengt dus niet alleen de kosten maar ook de tijdsbesteding voor de ondernemer met tweederde terug. Verder krijgt de ondernemer meer vrijheid, doordat terrasvergunningen voor het hele jaar wordt afgegeven. Vroeger werden veel vergunningen afgegeven voor een bepaalde periode, meestal het zomer-seizoen. Nu mogen alle horecaondernemers dus ook op een mooie lentedag hun terras uitzetten.

De tarieven van de precariobelasting hoeven minder omhoog als eerst gedacht werd. Dit komt doordat bij een recente bestandsvergelijking is gebleken, dat er méér vierkante meters terras zijn in Leiden dan waar aanvankelijk mee was gerekend. Om de door de gemeenteraad gewenste inkomstenverhoging te halen hoeft het tarief per vierkante meter dus minder omhoog. In 2004 moest een horecaondernemer met een terras van 50 vierkante meter nog een totaalbedrag (voor vergunning en belasting) van E 821 betalen. Met het vorige voorstel ging dit bedrag omhoog naar E 3.495. Met het nieuwe voorstel wordt het totaalbedrag E 1.999. De forse stijging is voor een deel te verklaren uit een inhaalslag. Leiden was tot nu toe erg goedkoop voor de horecaondernemers. Met het nieuw voorgestelde tarief zit Leiden nog onder het gemiddelde van 22 grote steden, zo blijkt uit een steekproef onder 164 gemeenten van het bedrijfschap Horeca en Catering.

Met het nieuwe voorstel zegt wethouder Geertsema het uiterste te hebben gedaan wat binnen de bezuinigingsopdracht mogelijk was. De tarieven voor 2005 worden op 23 november besproken in de raadscommissie Bestuur en Veiligheid. Nadere informatie: Fons Delemarre, persvoorlichter gemeente Leiden, tel. (071) 516 50 55.


---- --