Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie


---

22-11-2004 http://www.eu2004.nl/



---


*Minister Bot over Wit-Rusland

We moeten constateren dat vooruitgang als het gaat om democratie, justitie en mensenrechten ontbreekt. Dat is te betreuren.

De Raad is bezorgd over het verloop van de verkiezingen en het referendum van 17 oktober jl. De uitkomsten hiervan zijn niet een afspiegeling van wat onder de bevolking leeft. Verder betreurt de Raad het harde optreden tegen vreedzame demonstranten, individuele oppositieleden en journalisten.

Wij roepen de regering van Wit-Rusland op te stoppen met het belemmeren en dwarsbomen van politieke partijen, media, NGO's en andere academische instellingen.

De Raad heeft daarom besloten tot de volgende acties:


- De dialoog openhouden met (de bevolking van) Wit-Rusland.
- Visa-ban voor de personen die verantwoordelijk waren voor de fraude tijdens de verkiezingen en het referendum, en voor het schenden van de mensenrechten.
- De EU wil de relatie uitdiepen met Wit-Rusland inclusief het European Neighbourhood Policy (ENP), maar het land moet duidelijk laten zien dat het democratie respecteert.
- Wit-Rusland dreigt zich te isoleren van de buitenwereld. De EU wil dat voorkomen. Maar dan moeten de Wit-Russische autoriteiten zich daarvoor openstellen.

http://www.eu2004.nl/20041122-231627-O