---

Nieuwsberichten
---

Nederland vormt battlegroups met Duitsland, Groot-Brittannië en Finland

22-11-2004 11:33:00

Nederland gaat samen met Duitsland, Groot-Brittannië en Finland deelnemen aan battlegroups. Dat heeft minister Kamp maandag (22 november) in Brussel bekend gemaakt na overleg met zijn EU-collega's. De EU-gevechtsgroepen worden opgericht om militairen snel inzetbaar te hebben voor vredestaken over de hele wereld. De eerste aanzet hiervoor werd ruim twee maanden geleden al gegeven op de Informele bijeenkomst van Defensie-ministers in Noordwijk.

Met Groot-Brittannië neemt Nederland deel aan een speciale battlegroup met mariniers. Defensie zal daaraan met 750 mariniers bijdragen. De minister ondertekende hier maandag een overeenkomst voor. Daarnaast komt er een tweede battlegroupmet Duitsland, Finland en Nederland. Daarvoor wil Kamp op termijn ruim zeshonderd man troepen achter de hand houden.

In Noordwijk spraken de EU-ministers van Defensie af om zo'n tien gevechtsgroepen van elk 1500 snel oproepbare militairen op te richten. Deze gevechtsgroepen moeten binnen vijf tot tien dagen inzetbaar zijn in brandhaarden over de hele wereld. Dit streven past ook in de Europese defensiesamenwerking. Volgend jaar dient al één battlegroup paraat te staan. Het is nog onduidelijk welke lidstaten daaraan zullen meewerken.

Vanaf 2007 zullen er telkens twee battlegroups paraat staan. In totaal komen er dertien van deze groepen, waarin meestal verschillende lidstaten samenwerken.

De Europese defensieplanning zal rekening houden met het feit of landen op dat moment troepen beschikbaar moeten houden voor de snelle reactiemacht van de NAVO van in totaal 20.000 militairen. Nederland neemt volgend jaar met 4000 manschappen deel aan de NAVO-interventiemacht, waardoor de ons land pas vanaf 2006 kan meewerken aan de battlegroups.

Nieuws Nieuwsberichten