CDA

CDA
25-11-04
CDA vraagt aanscherping sancties Zimbabwe
Tijdens een halfjaarlijkse conferentie tussen parlementariërs van ontwikkelingslanden en Europarlementariërs, die van maandag 22 tot en met donderdag 25 november in Den Haag plaatsvindt, heeft CDA-Europarlementariër Maria Martens om aanscherping van EU sancties richting Zimbabwe gevraagd.

Aanleiding was de Nederlandse toestemming voor een inreisvisum van de Zimbabwaan Kumbirai Kangai. Kangai wordt verantwoordelijk gehouden voor schendingen van mensenrechten van het Mugabe-regime en staat om die reden op de EU-sanctielijst van 95 personen die in principe de EU niet in mogen. Naast het reisverbod heeft de EU ook de buitenlandse tegoeden van die 95 personen bevroren en is er een wapenembargo ingesteld.

Zimbabwe beroept zich echter op een artikel uit het EU-sanctiebesluit waarin wordt verwezen naar verplichtingen uit multilaterale bijeenkomsten. Op grond van die verplichting moet het gastland iedere deelnemer toelaten.

CDA-Europarlementariër Maria Martens: "Het EU-sanctiebesluit wordt jaarlijks aangepast. De volgende ronde vindt medio februari 2005 plaats. Ik heb aan de Raad gevraagd om dan het gewraakte artikel te schrappen. In haar antwoord stond de Nederlandse minister voor Ontwikkelingssamenwerking Agens van Ardenne hier sympatiek tegenover."

Daarnaast zou ook de tekst van de multilaterale overeenkomst van Cotonou moeten worden aangepast, met name de bepaling die de privileges en immuniteiten regelt. Dat is een lastige zaak, omdat hiervoor instemming nodig is van alle partijen, dat wil zeggen 25 EU lidstaten en 75 ontwikkelingslanden, waaronder Zimbabwe.

Martens: "Ik zal nu in het Europees Parlement pleiten om vanuit de EU-kant druk uit te oefenen bij de eerstkomende herziening van het Cotonou-akkoord, die ook medio februari 2005 plaats zal vinden. Dit zal niet gemakkelijk zijn, maar wel nodig om EU-sanctiebeleid werkelijk effectief te laten zijn. De situatie in Zimbabwe is alarmerend. Miljoenen mensen leiden onder het Mugabe-regime, waar schendingen van de mensenrechten aan de orde van de dag zijn. We zien dat de voortdurende druk vanuit de EU en dus ook het Europees Parlement, vruchten begint af te werpen. Zimbabwe raakt langzaam maar zeker meer en meer geisoleerd, ook in Afrika zelf.