Universiteit van Amsterdam

De terugkeer van de maakbaarheid in Amsterdam (1870-1930)

Amsterdamlezing


dinsdag 23 november 20.00 uur

Onder de titel De tweede Gouden Eeuw van Amsterdam: de terugkeer van de maakbaarheid houdt prof. dr. Piet de Rooij, hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de UvA, de eerste van een nieuwe reeks Amsterdamlezingen. Volgens De Rooij is een stad nooit een vanzelfsprekend geheel: hij moet met enige regelmaat opnieuw worden uitgevonden. Dat gebeurde in Amsterdam bijvoorbeeld rond 1870, opvallend genoeg vooral door vreemdelingen en buitenstaanders. De stad wordt dan voor het eerst een landstad, dat wil zeggen dat de straten belangrijker worden dan de waterwegen. Hiermee ontstond de noodzaak van verkeersregels, die onophoudelijk werden aangescherpt. De stedelingen leerden op die manier op een nieuwe, democratische manier met elkaar om te gaan. Vervolgens gingen ze het stadsleven verbeteren (door het organiseren van betere voorzieningen) en nadat dat gelukt was (rond 1900), gingen ze over tot het verbeteren van elkaar. Een uitgewerkte huisvestingspolitiek moest leiden tot nijvere en gelukkige stadsburgers, die in harmonie met elkaar omgaan.

Piet de Rooy (1944) publiceert regelmatig over de politieke en sociale geschiedenis van Nederland in de negentiende en twintigste eeuw. In 2000 verscheen De lastige stad, een opstel van zijn hand over de gezagshandhaving in Amsterdam tijdens de tweede Gouden Eeuw (1870-1930). Zijn laatste boek, Republiek van Rivaliteiten (2002), is te beschouwen als een analyse van de geleidelijke veranderingen van de verschillende maatschappelijke tegenstellingen in Nederland.

In de nieuwe reeks Amsterdamlezingen, getiteld De maakbare stad, gaan achtereenvolgens Piet de Rooij, Pi de Bruin, Paul Scheffer, Dirk Sijmons, Maarten Hajer en Duco Stadig in op de grote projecten die de stad de afgelopen decennia een nieuwe maatschappelijke en culturele vitaliteit moesten schenken, maar die heel anders liepen dan iedereen verwachtte. Aanleiding voor de nieuwe reeks lezingen is de benoeming van Paul Scheffer tot hoogleraar Grootstedelijke problematiek aan de UvA (de Wibautleerstoel). De Wibautleerstoel is ingesteld om de problematiek in de grote steden te onderzoeken, in het bijzonder met betrekking tot Amsterdam.


Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.

Toegang: ¬ 4,50 per lezing (¬ 2,50 voor UvA-studenten en ¬ 3,50 voor UvA-medewerkers), passe-partout: ¬ 20,-- (¬ 10,- voor UvA-studenten ¬ 15,- voor UvA-medewerkers).

Reserveren via internet: www.uva.nl/adamreeks. Toegangskaart of passe-partout liggen een halfuur voor aanvang van de lezing klaar aan de balie van de aula.

Meer informatie kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.