KORST VAN DER HOEFF VEILINGEN

Belangrijk schilderij van H.W. Mesdag bij regionaal veilnghuis

Veiling van schilderijen te 's-Hertogenbosch

Veilinghuis Korst van der Hoeff Veilingen - Taxaties te 's-Hertogenbosch brengt in haar veiling van 23 tot 26 november een belangrijk schilderij van de Haagse schilder Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) onder de hamer.

Het werk, getiteld; Terugkeer van de vloot bij avondschemering, is
36cm hoog, 43cm breed en is geschilderd op paneel. Mesdag heeft het vermoedelijk rond 1900 gemaakt. De internationale vermaardheid van Mesdag, die algemeen wordt beschouwd als leidsman van de Haagse School, komt tot uiting in de veilingtaxatie van 35.000 - 45.000 euro. Werk van Mesdag wordt in binnen- en buitenland verzameld en is vertegenwoordigd in belangrijke museale collecties.

Het schilderij van Mesdag is onderdeel van een voorname collectie 19e eeuwse Hollandse meesters die ter veiling wordt aangeboden, vrijwel alle uit particulier bezit. Hieronder bevinden zich werken van tijdgenoten van Mesdag als Salomon Verveer, Jan van Ravenswaaij, Bernard Pothast en Bernard de Hoog, alle in een prijsklasse van 5.000
- 10.000 euro. Het is zeer uitzonderlijk dat een dergelijke kwalitatief hoogstaande collectie in één keer op de markt wordt gebracht

Hendrik Willem Mesdag gaf in 1866 de veilige werkomgeving van zijn vaders kantoor op en koos voor het kunstenaarsschap. Na enkele vormende jaren in Brussel vertrok hij in 1868 naar Den Haag waar hij zich specialiseerde in het maken van strandgezichten. Het ruwe vissersleven, de schepen, de wisselende weersomstandigheden van invloed op de kustlijn, branding en lucht waren onderwerpen die hij de rest van zijn leven zou blijven schilderen. Door de onopgesmukte, realistische wijze, zonder de intentie te hebben de dingen mooier te maken dan ze zijn, brak hij met de heersende vroeg 19e eeuwse romantische traditie waarin fantasie en werkelijkheid in elkaar overgingen.

Kijkdagen - Vrijdag 19 november t/m Zondag 21 november Veilingdagen - dinsdag 23 november t/m vrijdag 26 november

Met gepaste trots brengt Korst van der Hoeff Veilingen - Taxaties deze collectie op de markt, haar leidende rol als veilinghuis in de regio Noord-Brabant bevestigend.

Korst van der Hoeff veilingen-taxaties is een V.O.F. onder leiding van de vennoten Harry Korst en Rob van der Hoeff, en is opgericht in 1885. Korst van der Hoeff veilingen-taxaties is lid van de brancheorganisatie TMV Federatie van Taxateurs Makelaars Veilinghouders in Roerende Zaken en is tevens beëdigd-taxateur.