Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Gemeente Mededelingen

H.K.H. Prinses Laurentien aanwezig bij start campagne Alfabetisering Hoogezand, 12 november 2004. Persbericht 2004/101.Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden is als voorzitter van de
Stichting Lezen & Schrijven aanwezig tijdens de conferentie Analfabetisme op dinsdag 23 november. Met deze conferentie wordt de campagne Alfabetisering gestart. De campagne
is een initiatief van de gemeente Hoogezand-Sappemeer, in samenwerking met het Noorderpoortcollege.

Startconferentie
De startconferentie vindt plaats in het lokale opleidingscentrum het Noorderpoortcollege in Hoogezand. Dit is de enige instantie in Hoogezand-Sappemeer die onderwijs aanbiedt aan volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. De conferentie is bedoeld om maatschappelijke organisaties en instellingen (onder meer bedrijven, scholen, verenigingen) bij het alfabetiseringswerk te betrekken. Tijdens de startconferentie worden deze partijen gemotiveerd om samen te werken in het bereiken van de diverse doelgroepen (WAO-ers, werkzoekenden, opvoeders, voortijdig schoolverlaters) die te maken hebben met functioneel analfabetisme. Tijdens de startcon-ferentie opent Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden de campagne.

Campagne
Met de conferentie wordt een campagne gestart die tot doel heeft meer bekendheid te geven aan de problematiek rondom en het terugdringen van functioneel analfabetisme in Hoogezand-Sappemeer. Diverse onderzoeken tonen aan dat er ongeveer 3000 autochtone analfabeten in de gemeente Hoogezand-Sappemeer wonen die onvoldoende kunnen lezen en schrijven om volwaardig te kunnen meedraaien in de samenleving. Hiervan nemen slechts 55 personen deel aan de cursus Leren lezen en schrijven. Het aantal functioneel analfabeten dat deelneemt aan een alfabetiseringscursus moet verder omhoog. De campagne moet er toe leiden dat meer autochtone analfabeten en de toeleiders de weg weten te vinden naar het Noorderpoortcollege. De inhoud van de campagne wordt tijdens de conferentie bekendgemaakt.

Stichting Lezen en Schrijven
De stichting Lezen & Schrijven, onder voorzitterschap van H.K.H. Prinses Laurentien, benadert en attendeert publieke en private organisaties op het sociaal-economisch probleem van analfabetisme. De stichting fungeert als marktplaats voor het samenbrengen van initiatieven. H.K.H. Prinses Laurentien is een fel bestrijder van het analfabetisme en een ambassadrice van het belang van geletterdheid in deze samenleving.

sluiten