Waterschap Brabantse Delta


Waterschap Brabantse Delta
Postbus 5520, 4801 DZ Breda
T: 076 564 10 00
F: 076 564 10 11
E: info@brabantsedelta.nl

Actueel > Nieuws > Waterschap Brabantse Delta neemt Zwartenbergse molen over

Waterschap Brabantse Delta neemt Zwartenbergse molen over

De Zwartenbergse molen Dijkgraaf J.A.M. Vos van waterschap Brabantse Delta en burgemeester drs. J.A.M. van Agt van de gemeente Etten-Leur ondertekenen op dinsdag 23 november onder het toeziend oog van de notaris in de Zwartenbergse molen in Etten-Leur de overdrachtsakte van deze molen. Daarmee wordt het waterschap formeel eigenaar van de molen.

De molen behoudt zijn educatieve functie. Het waterschap bekijkt hoe en wanneer belangstellenden de molen kunnen bezichtigen. Tot nu toe is de molen twee zaterdagen per maand te bezichtigen tussen 13.00 en
17.00 uur. De molen draait dan en de molenaar is aanwezig om uitleg te geven.

Molen nog steeds inzetbaar
De Zwartenbergse molen is de enige windwatermolen in West-Brabant en kan bij calamiteiten nog ingezet worden om, bij voldoende wind, water uit de achterliggende Oostpolder te pompen. De Oostpolder is een deel van de Zwartenbergse polder. Bemaling is belangrijk omdat een groot gedeelte van deze polder beneden NAP (Normaal Amsterdams Peil) ligt. De Zwartenbergse polder is omgeven door stevige dijken waarop populieren staan.

Historie
De oorspronkelijke Zwartenbergse molen werd in 1722 gebouwd. De windwatermolen was van hout en het dak met riet bedekt. De molen pompte het water uit de Zwartenbergse polder, een gebied van ± 450 hectare. Op 30 augustus 1888 werd de molen getroffen door de bliksem en brandde volledig af. In 1889 kwam op de plaats van de oude molen een nieuwe stenen molen. In 1968 werd deze molen werkloos omdat in het poldergebied het elektrische gemaal "Halle" werd gebouwd dat de functie van de molen overnam. In gemaal Halle staan twee pompen die het water uit een veel groter gebied pompen (malen), namelijk 2.500 hectare.