Universiteit van Amsterdam

Aankondiging

Paul Scheffer en co. spreken over De Maakbare Stad

Nieuwe reeks Amsterdamlezingen aan de UvA

De Universiteit van Amsterdam begint op dinsdag 23 november met een nieuwe reeks Amsterdamlezingen. Onder de titel De Maakbare Stad gaan achtereenvolgens Piet de Rooij, Pi de Bruin, Paul Scheffer, Dirk Sijmons, Maarten Hajer en Duco Stadig in op de grote projecten die de stad de afgelopen decennia een nieuwe maatschappelijke en culturele vitaliteit moesten schenken, maar die heel anders liepen dan iedereen verwachtte.

Het feit dat zoveel grote projecten anders liepen, gaf mede voeding aan een groeiend geloof dat de samenleving - en daarmee de grote stad - niet maakbaar is. Het leidde tot een sterke relativering van het planmatig denken. Toch beklijft de gedachte dat ruimtelijke ordening kan bijdragen aan maatschappelijke en culturele vitaliteit. Die verwachting lijkt in ieder geval het doen en denken van stadsbestuurders en stedenbouwers te bepalen, ook al weten ze dat ze in onzekerheid handelen. Aan de hand van grote projecten, zoals de bouw van IJburg en de Zuidas, gaan Scheffer en co. in op de toekomst van de stad en de lering die we daarbij kunnen trekken uit het verleden.

Eerste lezing: Piet de Rooij
Prof. dr. Piet de Rooij, hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de UvA, houdt op 23 november de eerste Amsterdamlezing, getiteld De tweede Gouden Eeuw van Amsterdam: de terugkeer van de maakbaarheid. Volgens De Rooij is een stad nooit een vanzelfsprekend geheel: hij moet met enige regelmaat opnieuw worden uitgevonden. Dat gebeurde in Amsterdam bijvoorbeeld rond 1870, opvallend genoeg vooral door vreemdelingen en buitenstaanders. De stad wordt dan voor het eerst een landstad, dat wil zeggen dat de straten belangrijker worden dan de waterwegen. Hiermee ontstond de noodzaak van verkeersregels, die onophoudelijk werden aangescherpt. De stedelingen leerden op die manier op een nieuwe, democratische manier met elkaar om te gaan. Vervolgens gingen ze het stadsleven verbeteren (door het organiseren van betere voorzieningen) en nadat dat gelukt was (rond 1900), gingen ze over tot het verbeteren van elkaar. Een uitgewerkte huisvestingspolitiek moest leiden tot nijvere en gelukkige stadsburgers, die in harmonie met elkaar omgaan.

Wibautleerstoel: Paul Scheffer
Aanleiding voor de nieuwe reeks lezingen is de benoeming van Paul Scheffer tot hoogleraar Grootstedelijke problematiek aan de UvA (de Wibautleerstoel). De Wibautleerstoel is ingesteld om de problematiek in de grote steden te onderzoeken, in het bijzonder met betrekking tot Amsterdam. Scheffer spreekt zelf op dinsdag 18 januari 2005 over de Amsterdamse Tuinsteden, in zijn lezing Tuinsteden: van de ene sociale kwestie naar de andere.


Locatie en programma
Alle lezingen vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui), Amsterdam. De lezingen beginnen om 20.00 uur. Zie voor het volledige programma van de Amsterdam-lezingen www.uva.nl/adamreeks.