Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

http://www.minbzk.nl


'BUURTGERUCHTEN' - deel je dromen

Onze Buurt aan Zet bewonersslotconferentie

Datum: 23 november 2004
Lokatie: Schouwburg Kunstmin, Dordrecht.
Tijdstip: 10:00-18:00 uur

Ter afsluiting van vier jaar 'Onze Buurt aan Zet' presenteren bewoners en projectleiders gezamenlijk de resultaten van hun projecten (o.a Helmond, Breda en Utrecht) in aanwezigheid van minister De Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing. Zo is de veiligheid door diverse initiatieven in velen buurten verbeterd, hebben kinderen extra speelplekken erbij gekregen, heeft jong talent zich ontplooit, zijn vele buurten opgefleurd en hebben ouderen hun zelfstandigheid kunnen behouden.
Op de feestelijke bijeenkomst wisselen bewoners, coördinatoren, beleidsmedewerkers en bestuurders ervaringen uit over de afgelopen vier jaar en werpen ze een blik in de toekomst. Het gaat dan om vragen en initiatieven als; hoe de betrokkenheid van bewoners bij hun in de buurt kan worden vergroot en hoe de samenwerking tussen gemeente en bewoners kan worden verbeterd.
De bijeenkomst richt zich daarom óók nadrukkelijk op nog niet betrokken bewoners.

Het hoofdprogramma bestaat uit projectpresentaties en discussies: Bewoners aan Zet, Beleidsmakers aan Zet en Bestuurders aan zet. Gelijktijdig loopt een creatief programma met toneel uit de buurt, workshop muziek, kindergedichtenwedstrijd, muziek uit de buurt, dans uit de buurt. Dit onder andere in samenwerking met het jongerenplatform van het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken en stichting Nowhere (Amsterdam Zeeburg). Verder is er een foto- expositie met foto's uit de betrokken buurten en een documentaire over Onze Buurt aan Zet projecten in de filmzaal.

Deze presentaties en discussies maken deel uit van de slotconferentie van Onze Buurt aan Zet dat door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in samenwerking met het Kenniscentrum Grote Steden wordt georganiseerd. De dag heeft tot doel de aanwezigen te stimuleren en te inspireren om bewonersparticipatie in hun wijken vooral voort te zetten en op te starten, maar ook om een breed publiek van de resultaten en leerervaringen kennis te laten nemen.

De dag wordt afgesloten met aanbevelingen en een paneldiscussie. Deelnemers zijn minister de Graaf, drie wethouders waaronder wethouder Kamsteeg uit Dordrecht en zes projectleiders.

Op de conferentie worden achthonderd deelnemers verwacht: bewoners uit de 'Onze Buurt aan Zet'-wijken en de professionals die bij Onze Buurt aan Zet betrokken zijn, zoals de projectleiders, de wijkmanagers, de politieagent, de opbouwwerker en de bewonersorganisaties.

'Onze Buurt aan Zet'is in juni 2001 door de minister van Grote Steden- en Integratiebeleid gelanceerd. Bewoners uit 40 wijken in 30 steden werden uitgenodigd om projectenvoorstellen te doen die bijdragen aan de verbetering van de veiligheid, leefbaarheid en integratie in hun eigen wijken. In totaal is hiervoor een bedrag van 41 miljoen Euro beschikbaar gesteld.


---

De pers is uitgenodigd om de gehele dag aanwezig te zijn. U kunt zich van te voren aan melden bij: Linde de Jong, 070 426 7320/06 18308079.

Meer informatie over de Onze Buurt aan Zet conferentie: www.dromendeling.nl

Voor informatie over projecten in de diverse steden kijk op www.onzebuurtaanzet.nl

19 nov 04 10:06