Protestantse Kerk in Nederland


Verborgen kerkschatten ontsloten

(22-11-2004)
De Nederlandse kerken en kloosters herbergen samen de grootste collectie kunstvoorwerpen en historische objecten binnen Nederland. De Stichting Kerkelijk Kunstbezit in Nederland (SKKN) inventariseert en ontsluit sinds 1977 dit kerkelijke kunst- en cultuurbezit. Inmiddels beheert zij de gegevens over ca. 250.000 objecten. Vanaf 23 november zijn deze gegevens gedeeltelijk toegankelijk voor een breed publiek door middel van de vernieuwde website: www.religieuserfgoed.nl

De website bestaat uit twee delen: een publiek deel, dat voor iedereen toegankelijk is, en een afgesloten gedeelte, dat door middel van beveiligde toegangsprocedures alleen toegankelijk is voor de eigenaars van het erfgoed en voor onderzoekers. Om veiligheidsredenen worden de objecten geanonimiseerd weergegeven, dat wil zeggen dat nooit wordt aangegeven waar de objecten zich bevinden.

De gevarieerde publiekssite biedt allerlei informatie over de Nederlandse kerkelijke kunst en cultuur.

* De bezoeker kan het Objecten ABC raadplegen, een alfabetische geĂŻllustreerde lijst van ca. 1200 verschillende religieuze objecten, waarbij de functie van deze objecten wordt uitgelegd.
* Via het onderdeel Aangeboden toont de SKKN de religieuze objecten waarvoor een kerkelijke herbestemming wordt gezocht.
* Op het onderdeel Van Dag tot Dag staat elke dag een andere belangrijke historische kerkelijke figuur centraal.
* Bij het Object van de week wordt telkens een opmerkelijk voorwerp uit het religieuze erfgoed van Nederland nader belicht.
* Onder het kopje Diefstal worden objecten vermeld die uit kerken en kloosters zijn gestolen.

Vanaf 23 november is de publiekssite toegankelijk onder www.religieuserfgoed.nl en www.skkn.nl