GroenLinks

Regio kan tol heffen voor leefbare steden

23 november 2004

De regio kan tol gaan heffen, om de overlast van verkeer in en bij de steden tegen te gaan. De Raad van State ziet geen belemmeringen tegen de Tolwet, die Wijnand Duyvendak vandaag naar de Kamer stuurt. Met de Tolwet kunnen regio's via beprijzing, à la Londen, de leefbaarheid in de steden verbeteren. De Tolwet is een groen alternatief voor de asfalt-begroting van minister Peijs.

De leefbaarheid en het fileprobleem in en rond steden schreeuwen om de invoering van een vorm van beprijzen. Wethouders en gedeputeerden steunen daarom het initiatiefwetsvoorstel van Wijnand Duyvendak om, à la Londen, lokale beprijzing mogelijk te maken. Ook de Raad van State ziet geen bezwaren tegen zo'n heffing.

De Tolwet is nodig omdat het Rijk zelf geen besluit neemt over beprijzing. Minister Peijs schuift die beslissing door naar een volgend kabinet. Het past in het beeld van een minister die weinig klaar speelt. Niet alleen het verkeer, ook het beleid is tot stilstand gekomen. Vrijwel elk belangrijk plan van Peijs strandt in de Tweede Kamer: het contract met NS en ProRail, de Zuiderzeelijn en onlangs nog de Tweede Maasvlakte. Bij Peijs telt de oppositie inmiddels 150 zetels. Het ontbreekt haar een visie op verkeer. En daar waar ze wel plannen heeft, kan ze die beter achterwege laten. Ze bezuinigt het OV kapot tot een ministelsel voor de Randstad. Tegelijkertijd biedt ze ruim baan aan nieuw asfalt.

Deze prioriteiten in de begroting Verkeer en Waterstaat moeten van GroenLinks totaal anders. Meer investeren in snel en comfortabel openbaar vervoer, meer aandacht voor schone lucht en verkeersveiligheid. En minder asfalt en beton voor de oude economie.

De Tolwet van GroenLinks past de Gemeente-, Provincie- en Waterschapswet aan. Het voorstel biedt gemeenten en provincies de mogelijkheid om ook op bestaande wegen een toltarief in te stellen. Zij kunnen zelf de hoogte bepalen en de opbrengsten naar eigen inzicht te besteden. Door dit wetsvoorstel krijgen steden de mogelijkheid om zelf iets te doen aan de bereikbaarheid en leefbaarheid in de eigen regio.

De Tolwet, het advies van de Raad van State en de memorie van toelichting bij de nieuwe wet zijn te vinden op: http://www.groenlinks.nl/2ekamer/notities/Notitie.2004-11-23.0006/publication/download_file

Wijnand Duyvendak


---