TROS

Interview Linda de Mol, naar aanleiding van start nieuwe reeks Postcode Loterij Miljoenenjacht op 28 november a.s. Vragen en antwoorden zijn vrij te publiceren.


1. We hebben je sinds je wereldreis nog niet als presentator op televisie gezien, wat heb je gedaan de afgelopen tijd? Linda de Mol: "Ik ben heel druk geweest met het promoten van de film 'Ellis in Glamourland' en ik heb mij gestort op Linda Magazine omdat we vanaf januari 2005 maandelijks gaan, dat is dubbel zoveel werk dan het was. En ik ben nog een aantal keer in Duitse programma's te gast geweest. Verder heb ik mij natuurlijk voorbereid op het nieuwe seizoen van Postcode Loterij Miljoenenjacht en Love Letters."


2. Hoe kijk je nu terug op de wereldreis? Linda de Mol: "Het lijkt al weer heel ver weg en heel lang geleden, maar als ik de foto's te voorschijn haal of de video's bekijk dan komt het weer helemaal terug. Ik ben onzettend blij dat ik het gedaan heb. Sander heeft inmiddels een heel leuke film gemaakt die de kinderen op school hebben laten zien. Dan beleven we het weer helemaal opnieuw. Het enige nadeel van dat het zo leuk was, is dat je het altijd weer wil. Maar de kans is natuurlijk nihil dat wij dit nog een keer zo lang kunnen doen omdat we de kinderen niet nog een keer zo lang van school kunnen halen."


3. Met welke programma's zien wij je binnenkort weer op televisie? Linda de Mol: "Postcode Loterij Miljoenenjacht begint weer op zondag 28 november om 21.00 uur en in 2005 ben ik weer met Love Letters te zien. Op 27 november zit ik trouwens bij Kopspijkers vanwege de Dance 4Life actie."


4. Een nieuw seizoen Postcode Loterij Miljoenenjacht. Heb je er zin in? Linda de Mol: "Ik heb er altijd zin in! Ik maak er maar 10 à 12 per jaar, dus het is niet een programma dat je aan het lopende band maakt. Het is een feestje om te doen want er zitten 1000 mensen in de zaal en dat geeft je toch weer een groot showgevoel. En het gaat gewoon om heel veel geld, het maakt niet uit welke opname het is, het is altijd heel erg spannend. Dit jaar geven we voor het eerst de hoofdprijs drie keer weg! Voorheen kreeg de winnaar geld in het kofferspel, vaak meer dan 100.000 euro, en ook iemand in het land die hetzelfde koffernummer gekozen had. Nieuw is dat de winnaar bij mij in de studio het bedrag dat hij of zij heeft gewonnen de volgende dag mag uitreiken aan alle buren die op dezelfde postcode wonen en lid zijn van de Postcodeloterij. Dat maakt het wel heel bijzonder."


5. Je lijkt altijd erg mee te leven met de kandidaten. Is dat ook zo? Linda de Mol: "Ja absoluut! Ik leef ontzettend mee met de kandidaten. Het zijn natuurlijk mensen die de studio binnenkomen voor een leuk avondje uit. Ze denken: "Ik zit lekker op de tribune tussen 999 andere mensen. Hoe groot is nu de kans dat ik er uitgepikt wordt?" Op het moment dat ze daar staan, is dat een behoorlijke shock, dus aan mij de taak om ze weer op hun gemak te stellen. Meestal hebben we een kleine pauze in de opname omdat de kandidaten een microfoon en wat make-up krijgen. We kletsen dan ook even met elkaar en als je dan ziet hoe nerveus de mensen zijn omdat ze ineens op televisie moeten en ze misschien heel veel geld winnen, is voor mij de schone taak weggelegd om ze op hun gemak te stellen en ze goed door het programma te loodsen."


6. Postcode Loterij Miljoenenjacht is een van de best bekeken programma's op televisie. Hoe verklaar je dat? Linda de Mol: "Postcode Loterij Miljoenenjacht is een heel simpel maar een ontzettend goed concept dat is bedacht door Endemol International. Het kofferspel is een waanzinnig goed spel, het klopt van voor tot achter. Dat blijkt ook uit het feit dat het inmiddels in 17 landen te zien is. Het is gewoon een heel sterk programma-idee. Het is zelfs tot op het moment dat iemand zijn koffer verkoopt aan de bank spannend. Tot het laatste moment wil je toch weten wat er nu in zit. Heeft de kandidaat het goed gedaan of niet? Het is in iedere show een ander scenario. Dat houdt het voor de kijker ook extra spannend. En los daarvan, waar kun je 5 miljoen euro winnen?"


7. De feestmaand staat voor de deur. Hoe ga je Sinterklaas vieren? Linda de Mol: "Dat vieren wij, de hele familie, altijd bij mijn moeder. Wij eten altijd, heel raar, eerst erwtensoep en dan pannenkoeken! Het is een hele zware maaltijd, dus zit iederen behoorlijk vol. Dan komt Sinterklaas en Zwarte Piet even langs met cadeautjes voor de kinderen. Als de kinderen dan dolgelukkig op bed liggen, gaan wij een spelletje spelen. Onzettend leuk. Met een dobbelsteen bijvoorbeeld tien minuten dobbelen om een paar sokken. Het is altijd heel erg gezellig en het wordt ook heel laat. In onze familie is Sinterklaas een echte traditie die wij nooit verbreken. Iedereen is er op Sinterklaas."


8. Wat ga je met de kerst doen?
Linda de Mol: "Ik weet nog niet zeker of wij naar de sneeuw gaan of naar Portugal. In ieder geval gaan we weg. Want als ik thuis ben, komt iedereen bij mij en dan sta ik weer een zesgangenmenu te koken. Het is voor mij de drukste periode van het jaar op televisiegebied, dus dat is niet slim. Ik moet altijd snel maken dat ik weg kom!"


9. Heb je nog een wens voor het nieuwe jaar? Linda de Mol: "Ja. Ik hoop dat de rust wederkeert in Nederland want ik heb me de afgelopen weken, net als iedereen, ontzettend zorgen gemaakt over waar het heen moet met Nederland. Dus ik hoop dat op alle fronten de rust wederkeert."