CBS

Producentenvertrouwen industrie iets gedaald

Het producentenvertrouwen in de industrie is in november 2004 uitgekomen op 0,4. Dit is iets lager dan het cijfer van oktober. Het vertrouwen ligt wel ver boven het dieptepunt in juni 2003. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De laatste vijf maanden is het vertrouwen van de producenten redelijk stabiel.

Ondernemers pessimistischer over de toekomstige productie

Het producentenvertrouwen is een stemmingsindicator voor de industrie. Het cijfer is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie. Alle drie deelindicatoren laten in november 2004 een geringe verslechtering zien in vergelijking met oktober. Vooral over de verwachte productie in de komende drie maanden zijn de ondernemers minder positief. Dit geldt het sterkst voor de producenten van halffabrikaten. Deze groep ondernemers verwacht voor het eerst sinds november 2003 een daling van de productie. Het oordeel van de industriële producenten over de orderpositie en de voorraden eindproduct is een fractie negatiever dan vorige maand.

Orderportefeuille gekrompen

Zowel op de binnenlandse als de buitenlandse markt hebben de ondernemers in oktober 2004 iets meer orders binnengehaald dan in september. Toch zijn zij minder tevreden over de orderontvangst. De orderportefeuille uitgedrukt in maanden werk is teruggelopen, het meest bij de producenten van halffabrikaten.

Een op de zes ondernemers verwacht de personeelsomvang in de komende maanden te verminderen, terwijl een op de twintig juist van plan is personeel aan te trekken. Een op de zes ondernemers verwacht hogere verkoopprijzen, een op de twaalf lagere prijzen. Vooral de producenten van halffabrikaten verwachten hogere prijzen, terwijl met name de producenten van consumptiegoederen lagere prijzen verwachten.

Technische toelichting

Het producentenvertrouwen in de industrie, beschikbaar vanaf 1985, is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product. Een nadere toelichting over het producentenvertrouwen en de conjunctuurtest vindt u op onze website.

PB04-181

23 november 2004

9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht