Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Luchtmetingen tegen aanleg tweede Coen en A4 Midden-Delfland Milieudefensie toont automobilist luchtvervuiling

Amsterdam, 23 november 2004 --- Klimmers van Milieudefensie hebben zojuist langs de A20 in Vlaardingen een spandoek opgehangen dat de recente satellietbeelden van de luchtvervuiling in Europa weergeeft. Het reusachtige doek draagt de leus Who's afraid of red, yellow and blue? Clean air now! Hiermee start een campagne om de aanleg van de A4 Midden-Delfland en Tweede Coentunnel tegen te houden. In opdracht van Milieudefensie gaan onderzoekbureaus de luchtkwaliteit meten. Volgens Milieudefensie zijn er nu al te veel uitlaatgassen in de lucht om te voldoen aan de Europese wetten voor luchtkwaliteit. Via de meetpunten denkt de milieuorganisatie bij de rechter sterk te staan, als overheden de plannen toch willen doordrukken.

Berekeningen van TNO tonen aan dat er te veel (vracht)autoverkeer is op sommige plekken waar de Rijksoverheid de A4, Tweede Coentunnel en Westrandweg wil bouwen. Voldoen aan de strenge Europese wetten voor luchtkwaliteit lijkt een onmogelijke opgave. Minister Peijs heeft al diverse rechtszaken over spitsstroken verloren. Om zeker te zijn dat voor de Tweede Coentunnel en A4 Midden-Delfland de luchtkwaliteitwetten in acht worden genomen, gaat Milieudefensie de lucht meten. Campagneleider verkeer Joris Wijnhoven: 'Het is erg opvallend dat minister Peijs nooit de moeite heeft genomen de luchtkwaliteit te meten op plekken waar het er voor de A4 en Tweede Coen echt toe doet. Het lijkt erop dat ze onder de luchtkwaliteitwetten uit wil komen. Dan gaan wij maar meten, bijvoorbeeld rond het Kethelplein in Vlaardingen/Schiedam. Mocht het tot een juridische confrontatie komen over deze projecten, dan staan we hartstikke sterk'.

Over de verwijzing naar het beroemde schilderij zegt Joris Wijnhoven: 'Barnett Newmans doek Who's afraid of red, yellow and blue? kent haast iedereen. Het doek met de satellietbeelden van de dikke wolk luchtverontreiniging (eveneens met de drie kleuren) zou eigenlijk net zoveel ophef moeten veroorzaken als de beschadiging van Newmans doek in het Stedelijk Museum.'

Wat: Bevestiging 100 m2 spandoek 'Who's Afraid of red, yellow and blue? Waar: Burgermeester Heusdenlaan, Vlaardingen, pal aan de A20 Wanneer: Dinsdag 23 november vanaf 10.30 uur tot ongeveer 18.00 uur

De Europese wetten voor luchtkwaliteit zijn er in het belang van de gezondheid van mensen en in het belang van het milieu. Uit de satellietbeelden blijkt dat Nederland de vuilste lucht heeft van de Europese Unie. Met name in de regio's Rotterdam en Amsterdam is de lucht vies. In Nederland overlijden jaarlijks 5000 mensen enkele maanden tot jaren eerder vanwege de vieze buitenlucht, vooral veroorzaakt door dieselvoertuigen.

Over enkele maanden zijn de eerste resultaten van de metingen te verwachten. Meer informatie over de meetpuntenactie staat op www.milieudefensie.nl/verkeer.