Gemeente Zaanstad

de B&W besluiten van week 47

vrijdag 19 november 2004

Aankoop moestuinen naast Forbo Linoleum b.v.
De spoorwegovergang in Assendelft wordt gereconstrueerd. Op dit moment is dit gedeelte van de weg zodanig krap, dat als er autos staan te wachten, er geen ruimte meer is voor fietsers. Het laatste stukje van de Dorpsstraat voor het spoor wordt voor wat betreft het autoverkeer omgelegd. Langzaam verkeer zoals fietsers, blijven van de oude Dorpsstaat gebruik maken. Voor de autos wordt een nieuwe rijstrook aangelegd. Om de rijstroken aan te kunnen leggen, heeft het college van B&W een perceel grond van Forbo Linoleum b.v. aangekocht. Dit perceel wordt momenteel gebruikt als moestuin.
Het perceel is aangekocht voor 1,- . Omdat het bestaande architectenbureau van Forbo Linoleum b.v. geluidshinder zal gaan ondervinden voor de wegverlegging, wordt aan Forbo een bijdrage van 57.500,- excl. BTW verleend om geluidwerende maatregelen toe te passen. De acht gebruikers van de moestuinen krijgen elk een schadevergoeding van 1.000 De aankoopkosten worden betaald uit rijksgelden die onder meer zijn toegekend om stedelijke vernieuwing te stimuleren.
De werkzaamheden starten eind 2004 met grondwerken t.b.v. voorbelasten van het nieuwe tracé eb werkzaamheden aan kabels en leidingen. De feitelijke aanleg kan pas starten na het vaststellen van de definitieve inrichting. Daarna zal een artikel 19 procedure worden doorlopen. De inrichtingswerken vinden plaats tweede helft van 2005. Om de wegomlegging mogelijk is maken is al eerder gedeelte van het perceel Industrieweg 15 te Assendelft aangekocht.

Vondelpark in Assendelft
Het college van B&W heeft ingesteld met de straatnaamgeving voor de woonblokken K1, K3, K4 en 5A in Saendelft. De K-blokken vormen het midden van Saendelft West. Het thema van het westelijk deel Saendelft is Parkrijk. Daarom worden de straten in deze blokken naar befaamde parken in binnen- en buitenland vernoemd. De straten krijgen de namen Vondelpark, Amstelpark, Boekenbergpark, Nachtegalenpark, Hydepark, Victoria Park. In blok 5A krijgt aansluitend op het landenthema van blok 5A de namen Veenland, Moerasland en Dijkland.

Zaandamse kermis en Dam-tot-Damloop nooit meer op dezelfde dag In de toekomst zal het nooit meer kunnen gebeuren dat de kermis in Zaandam op dezelfde dag plaatsvindt als de Dam-tot-Damloop. Zouden beide evenementen wel tegelijkertijd gehouden worden, dan ontstaat een onveilige situatie, aldus het oordeel van B&W. De kermis mag nu slechts gehouden worden van uiterlijk de zaterdag van de week vóór de Dam-tot-Damloop tot de zaterdag voor het evenement zelf. De duizenden hardlopers leggen hun 16,1 kilometer traditiegetrouw af op de voorlaatste zondag in september.
Volgens de oorspronkelijke planning zouden de kermis en het grootste hardloopevenement van Nederland in 2005 en in 2006 samenvallen. Omdat het aantal deelnemers aan de Dam-tot-Damloop nog steeds groeit en in de aflevering van 2004 zelfs de 30.000 bereikte, ontstaat er gevaar voor de openbare orde en veiligheid als op dezelfde dag ook de drukke kermis gehouden zou worden. Inmiddels vindt op de zaterdag voorafgaande aan de Dam-tot-Damloop een wandeling over hetzelfde parcours plaats. Daaraan doen ook al tussen de 10.000 en de 12.000 mensen mee.
Zowel de kermissen in Nederland als de atletiekevenementen volgen een jaarlijkse kalender. In de hardloopwereld houden lopers zelfs een internationale kalender aan. Het verschuiven van de Dam-tot-Damloop zou dan ook kunnen betekenen dat binnenlandse en buitenlandse toplopers afhaken. Om de uitstraling van de hardloopwedstrijd niet in gevaar te brengen, behoudt de prestatie- en wedstrijdloop van het centrum van Amsterdam naar het hart van Zaandam de oorspronkelijke planning. Voor de kermis kan dit betekenen dat minder exploitanten Zaandam aan zullen doen, nu de mogelijkheden beperkt worden.

Grotestedenbeleid
Eind 2004 loopt de GSB-II periode van het Grotestedenbeleid af en moet ´de boekhouding´ afgesloten worden. De gemeente Zaanstad heeft nu de laatste monitor opgesteld voor het verstrijken van de einddatum. Bij alle Zaanse GSB-projecten is gekeken of de GSB-middelen voor de einddatum verantwoord kunnen worden. Voor het overgrote deel is dit het geval. Zo is de Zaanbocht bijna klaar, de spoorwegovergang Assendelft ligt op schema, de herinrichting van het terrein onder Pharus/Gibraltar is bezig, het Krimp wordt heringericht. Ook veel delen van de revitalisering van de Achtersluispolder zijn of worden afgerond.
Voor een bedrag van 4,76 miljoen wordt een herbestemming voorgesteld. Dit betekent dat dit geld wordt toegekend aan projecten die al wel klaar zijn, maar die tot nu toe door de gemeente zelf zijn betaald. Daarnaast wordt een bedrag van 766.000 toegevoegd aan het bedrag voor ISV-2 voor de periode 2005- 2009. Projecten die enige vertraging opliepen zijn bijvoorbeeld de verbouw van De Fabriek en de herinrichting van het Zilverschoonplein. Deze projecten zullen wél afgerond worden, maar gefinancierd met gemeentelijke middelen.

Beëindiging erfpacht Sancta Maria
Het College van B & W stemt in met de beëindiging van de erfpachtovereenkomst met de stichting Interconfessionele Scholengroep Amsterdam (ISA) . De locatie Sancta Maria heeft een onderwijsbestemming. Maar het onderwijsgebruik is op deze locatie al geruime tijd gestaakt. De gemeente Zaanstad wenst de locatie uit te geven aan Saenwonen voor de realisatie van een complex woningen. Daarvoor moest de erfpachtovereenkomst worden beëindigd

Programma en overzicht onderwijshuisvesting 2005 Het College van B & W stemt in met het "Programma voorzieningen in de onderwijshuisvesting 2005" en " het overzicht van aanvragen voor het programma 2005" en legt ze ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad. Het programma- en overzicht worden opgesteld naar aanleiding van de door de schoolbesturen ingediende aanvragen. De reactie van het Bestuurlijk Overleg Onderwijs Zaanstad (BOOZ) gaat, in de vorm van een verslag, naar de gemeenteraad en kan zo bij de besluitvorming worden betrokken. De aanvragen hebben betrekking op capaciteitsuitbreiding, onderhoud en zijn ook een gevolg van gewijzigde wet- en regelgeving. Het voorstel voorziet in een investering van ruim 10 miljoen euro.

Vaststelling verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Zaanstad
Het College van B & W stemt in met de aangepaste Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Zaanstad en wordt ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden.

Convenant onderwijsmonitor
Het College van B & W stemt in met een aantal afspraken over de onderwijsmonitor, zoals het leveren en beheer van de gegevens in relatie tot de privacybescherming. Met de ontwikkeling van de onderwijsmonitor heeft het College al eerder ingestemd. De onderwijsmonitor levert belangrijke gegevens voor het onderwijsbeleid in Zaanstad.