Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Vijf populieren langs Haarlemmertocht mogen nog even blijven

Het stadsdeel zal 5 populieren langs de Haarlemmertocht bij de Cabeliaustraat nog even laten staan en voorlopig geen gebruik maken van de afgegeven kapvergunning. De bomen hadden eigenlijk al moeten wijken voor de aanleg van natuurlijke oevers langs de tocht omdat de populieren door hun standplaats en bladval de ontwikkeling tot eco-oever ongunstig beïnvloeden. Vanuit de buurt is sterk aangedrongen op het voorlopig laten staan van de bomen.

Uit hernieuwd onderzoek naar de toestand van de bomen blijkt dat de waardering van de bomen redelijk tot goed is. Het voorlopig handhaven van de 5 bomen hoeft de aanleg van de eco-oever niet in de weg te staan. Wel zal de ontwikkeling van dit stuk oever achterblijven bij de rest.

De populieren hebben een beperkte levensverwachting en hun conditie kan snel verslechteren. Eerder dit jaar was het stadsdeel vanwege de veiligheid genoodzaakt tot grootschalige noodkap van populieren in het Gerbrandypark en op het manege-eiland bij het Sloterpark.

Het stadsdeel zal de vijf populieren frequenter inspecteren op conditie en de aanwezigheid van parasitaire schimmels. Als deze schimmel op de boom gevonden wordt, zal het stadsdeel tot kap overgaan met het oog op de veiligheid voor omwonenden.

Auteur(s):
P. de Groot

Contact:
A. Hofstra