NOORD BRABANTSMUSEUM

De geschiedenis van Noord-Brabant op vernieuwende wijze

Een verhaal over Noord-Brabant

Op dinsdag 23 november om 16.00 uur wordt het eerste exemplaar van het boek Een verhaal over Noord-Brabant aangeboden aan de gedeputeerde van cultuur van de provincie Noord-Brabant de heer W. Luijendijk. Het boek vertelt op vernieuwende wijze de geschiedenis van de provincie namelijk door te verwijzen naar zowel monumenten als landschappen als musea waar de sporen van het indrukwekkende verleden nog te zien zijn. De prijs van het boek bedraagt 11,50 euro.

Over de geschiedenis van Noord-Brabant zijn talloze boeken geschreven. Ze maken duidelijk dat er niet zoiets als DE geschiedenis bestaat. Er zijn vele verhalen te vertellen over het Brabantse verleden, ieder vanuit een andere invalshoek. Drie Brabantse musea, het Noordbrabants Museum in s-Hertogenbosch, het Nederlands Textiel Museum in Tilburg en het Museum voor Religieuze Kunst in Uden hebben de afgelopen jaren samengewerkt aan hun presentaties van de Brabantse geschiedenis rond vier grote themas: de stedelijke geschiedenis, de werkende mens, de religie en de kunst en cultuur.

Nu deze presentaties gereed zijn presenteren zij een publicatie die mensen inwijdt in de geschiedenis van de provincie. Uitgangspunt daarbij was dat deze geschiedenis niet te vinden is in één van de Brabantse musea maar juist in het totaal van de vele musea, oudheidkamers en monumenten. Het laat zich ook aflezen in het landschap, de dorpen en de steden. Soms bepaalt het landschap ook de loop van de geschiedenis zelf. Dan kan zelfs een straatnaam ons iets vertellen over hoe de mensen vroeger op die plaats leefden. Alleen een totaalindruk van al die overblijfselen en verzamelingen geeft ons een goed beeld van de geschiedenis van de provincie. Het is een nieuwe manier om naar de geschiedenis te kijken en daarom heeft het boek de titel meegekregen Een verhaal over Noord-Brabant.

Het boek is uitgegeven in samenwerking met de boekhandels Van Piere in Eindhoven, Gianotten in Tilburg en Breda en Adr. Heinen te s-Hertogenbosch. Lauran Toorians had de eindredactie van het boek. De Brabantse Museum Stichting was als adviseur bij de productie betrokken. De provincie Noord-Brabant heeft het project ondersteund in het kader van de Brabantse Culturele Biografie.

Een Verhaal over Noord-Brabant
Wat musea, landschap en monumenten ons vertellen 156 paginas, prijs 11,50 euro
Uitgeverij Adr. Heinen, 2004
ISBN 90777210x
Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandels Gianotten, Van Piere, Adr. Heinen en verder bij alle erkende boekhandels in Nederland, alsook bij de museumwinkels van de drie musea.

Aan de redacties:
Voor meer informatie of het bestellen van beeldmateriaal kunt u telefonisch contact opnemen met Ingrid van Berlo, tel. 073 6877 808 of per e-mail: ivanberlo@noordbrabantsmuseum.nl

Indien een fotograaf aanwezig wil zijn bij de overhandiging wordt deze om 15.30 uur verwacht op het Noordbrabants Museum op dinsdag 23 november. Op dit tijdstip vertrekt Sinterklaas met zijn gevolg vanaf het Noordbrabants Museum per Brabantse hoogkar naar het provinciehuis. Ik verneem het graag indien u van plan bent te komen.

23 nov 04 10:37