Gemeente Terneuzen

Persbericht 22-11-2004

Windpark Eendragtpolder

COLLEGEVOORSTEL:

Naar aanleiding van ons voorstel d.d. 15 juni 2004 inhoudende de consultatie van uw raad omtrent de mogelijkheid om vrijstelling te verlenen van het vigerende bestemmingsplan "Buitengebied" voor de bouw van 13 windturbines in de Eendragtpolder ex artikel 19, lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening heeft u ons kenbaar gemaakt dat verdere planontwikkeling met betrekking tot het windpark Eendragtpolder niet wordt onderschreven.

Het door initiatiefnemers Windkracht 7 en Eneco Energie Projecten ingeschakelde advocatenkantoor CMS Derks Star Busman (CMS) heeft per brief van 30 juli 2004 kenbaar gemaakt, dat zij bereid zijn om het gemeentebestuur tegemoet te komen, in die zin dat, afgaande op hetgeen tijdens de raadsvergadering d.d. 15 juli 2004 aan de orde is geweest, zij genoegen kunnen nemen met een windpark met kleinere windturbines en een kleiner totaal vermogen: 12 turbines van 2 MW in plaats van 13 turbines van 3 MW. In dat geval zal worden afgezien van een schadeclaim.

Bovendien zijn initiatiefnemers bereid, indien het windpark is gerealiseerd, een financiële bijdrage te leveren, die in overleg met de gemeente aangewend kan worden voor een doel binnen de gemeentegrenzen dat samenhangt met duurzaamheid en/of landschappelijke waarden. De hoogte van de bijdrage zal daarbij afhankelijk zijn van het totaal geplaatste vermogen. CMS schrijft verder nog, dat initiatiefnemers uiteraard hiertoe niet verplicht zijn, maar op deze manier uiting willen geven aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Vervolgens heeft CMS per brief van 27 augustus 2004 een concept-schadeclaim ingediend bij ons college. Deze brief is voor u ter inzage gelegd. Naar aanleiding hiervan is intern een juridisch advies opgesteld en hierover is een tweede mening gevraagd bij advocatenkantoor Adriaanse en Van der Weel. Deze adviezen zijn voor u vertrouwelijk ter inzage gelegd.

Teneinde de voortgang van het bestemmingsplan Buitengebied en daarin opgenomen initiatieven niet verder te vertragen, verzoeken wij u een standpunt in te nemen m.b.t. de invulling van het ontwerp-bestemmingsplan Buitengebied met het windmolenpark Eendragtpolder, zulks in relatie tot de betekenis van uw eerder ingenomen standpunt op 15 juli 2004. Wij verzoeken u ons aan te geven of u - mede gelet op het ingediende alternatief, de concept-schadeclaim en de daaromtrent uitgebrachte juridische adviezen
- uw besluit van 15 juli 2004 handhaaft. Indien dat het geval is, zullen wij ons in het kader van de vrijstellingsprocedure ex artikel 19, lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening richten naar uw besluit. Indien uw raad geen uitspraak doet, zullen wij met de initiatiefnemers nader overleg voeren over het door hen per brief van 30 juli 2004 kenbaar gemaakte aanpassingsvoorstel.

Nadere informatie:
Afdeling Communicatie
Dirk Timmers
Telefoonnummer: 0115455 523/06536 911 35

Gemeente Terneuzen - T. 0115 455 000 - E. gemeente@terneuzen.nl