Ingezonden persbericht


Champagne aan Zee en Sprankelend: veel bezoekers, spannende wedstrijden

De derde edities van de proeverijen van moussende wijnen, Champagne aan Zee en Sprankelend, hebben een recordaantal proevers getrokken. Maar liefst 1425 bezoekers vonden de weg naar het Kurhaus in Scheveningen. Halverwege de middag ontstond in Scheveningen een heuse verkeerschaos als gevolg van de toeloop naar deze bijzondere evenementen. Het publiek genoot met volle teugen van de prachtige wijnen en de bijzondere entourage. Er stonden weer geweldige Champagnes op de proeftafel en daarnaast waren een enkele goedbezochte proeverijen, waarop de wijnen van de huizen Pol Roger, Roederer en Laurent-Perrier extra onder de aandacht werden gebracht, tot groot enthousiasme van de proevers. Meer dan 30 Champagnehuizen werden vertegenwoordigd met ruim 100 verschillende Champagnes. De meest prestigieuze huizen waren vertegenwoordigd.

Dit waren ook 6 chefs uit de top van de GaultMillau restaurantgids aanwezig om het evenement met amuses te ondersteunen. Onno Koksmeijer (Okura Hotel, Ciel Bleu), Harry Visbeen (Het Ganzenest), Paul Lute (Lute), Gert-Jan Cieremans (Seinpost), Koos van Noort (Kandinsky, Kurhaus) en Marc Smeets (Marc Smeets, Corona) zorgden voor een culinaire ondersteuning Net als de afgelopen jaren vonden op de evenementen wedstrijden plaats met de verkiezing van de beste wijn in drie verschillende categorieën: de Beste Mousserende wijn van 2004, de Beste 'Gewone' Brut Champagne van 2004 en de Beste Prestige-Champagne/Champagne Millésimé van 2004. Voor elk van de bijzondere wedstrijden waren door tien finalewijnen per categorie genomineerd. De wijnen werden geproefd door een deskundige jury en door het publiek in de zaal. In de verschillende jury's hadden zitting: Ronald de Groot, Frank Jacobs, Gert Crum, Harold Hamersma en Paul Gelders. De oordelen worden bijelkaar genomen en resulteerden in een winnaar voor de drie categorieën. De wedstrijden waren bijzonder spannend. Met name de laatste finale, met de prestigecuvées en millésimmés, gaf een strijd tussen de giganten te zien. Het niveau van de geproefde wijnen was bijzonder hoog, met onder andere een aantal grote wijnen uit de topjaren 1995 en 1996. Uiteindelijk scoorden de wijnen van de meer toegankelijke jaargang 1995 het hoogst, op zich niet onbegrijpelijk. Winnaar werd de Charles Heidsieck 1995, een legaat van de in 2001 helaas overleden, geniale wijnmaker Daniel Thibaut. Bij de Mousserende wijnen ging de overwinning naar de Simonsig Kaapse Vonkel, een wijn gemaakt op basis van de Champagnedruiven Pinot noir en Chardonnay. Bij de Champagne Brut ging de Philipponnat Royale Réserve met de eer strijken. Hier is de laatste jaren op een opvallende manier aan de kwaliteit gewerkt. Winnaars beste mousserende wijn

1. Simonsig, Brut 2003, Cap Classique (Zuid-Afrika)

Wijnkoperij Kwast, E 12,50-E 15,- (0252-686741)

2. Antech, Cuvée Eugenie Brut 2001, Crémant de Limoux (Frankrijk) Sligro, E 7,50-E 10,- (0413-343500)

3. Jansz, Brut, Australian Sparkling Tasmania (Australië) Verbunt, E 16,95 (013-5498400

Winaars Beste Champagne Brut

1. Philipponnat, Royale Réserve
Vinites, E 43,45 (023-5539090)

2. Bollinger, Special Cuvée
Wijn Verlinden, E 40,95, (073-6488011)

3. Charles Heidsieck, Mis en Cave 2000
Goessens, E 30,- - E 35,-, (043-3523200)

Winnaars Beste Prestigecuvée

1. Charles Heidsieck 1995
Goessens (043-3523200)

2. Taittinger, Comtes de Champagne 1995
Oud Reuchlin & Boelen (079-3634800)

3. Piper Heidsieck, Rare
Maxxium (020-5806806)

Internet : www.wijnpers.nl (informatie)

---