Ministerie van Buitenlandse Zaken

van het lid Van Baalen over het aangaan van relaties tussen de EU en Hezbollah

Beantwoording kamervragen van het lid Van Baalen over het aangaan van relaties tussen de EU en Hezbollah

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag

Directie N-Afrika en Midden-Oosten

Afdeling Midden-Oosten

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag

Datum

22 november 2004

Behandeld

DAM/MO

Kenmerk

DAM-647a/04

Telefoon

070-3485185

Blad


1/4

Fax

070-3486639

Bijlage(n)

dam@minbuza.nl

Betreft

Beantwoording vragen van het lid Van Baalen over het aangaan van relaties tussen de EU en Hezbollah

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Baalen over het aangaan van relaties tussen de EU en Hezbollah. Deze vragen werden ingezonden op 11 oktober 2004 met kenmerk 2040501320.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Baalen (VVD) over het aangaan van relaties tussen de EU en Hezbollah.

Vraag 1

Bent u op de hoogte van de ontmoeting tussen de afgezant van de Europese Commissie, Renauld, en Hezbollah leider Hassan Nasrallah in Beiroet op 10 september 2004? Is het waar dat deze ontmoeting plaatsvond omwille van het aangaan van relaties tussen de EU en Hezbollah?

Antwoord

Ambassadeur Renauld heeft inderdaad op 10 september jl. met de heer Nasrallah gesproken. Dit gesprek vormde onderdeel van een rondgang van de ambassadeur langs de leiders van alle politieke partijen in Libanon teneinde aandacht te vragen voor het EU-beleid ten aanzien van Libanon en in het bijzonder voor de ontwikkeling van relaties in het kader van het EU-Associatieakkoord en het nieuwe EU-nabuurschapsbeleid. Het onderhoud moet derhalve worden geplaatst in het kader van routinematige contacten tussen Europese vertegenwoordigers in Libanon en de politieke partijen die in het Libanese parlement, parlementaire commissies en lokale overheden zijn vertegenwoordigd.

Vraag 2

Kunt u de oprichting van gezamenlijke comités van de EU door Hezbollah bevestigen?

Antwoord

Nee.

Vraag 3

Is het waar dat Hezbollah in Zuid-Libanon nog steeds 1.200 tot 1.400 door Iran geleverde Katyusharaketten heeft opgesteld? Zo ja, wat is uw mening hierover in verhouding tot de vragen 1 en 2?

Antwoord

Dat Hezbollah over raketten beschikt is bekend. De kwantiteit alsmede de aard van deze raketten (bereik) is echter niet bekend. Van permanente opstelling van deze raketten is voor zover bekend geen sprake.

Vraag 4

Wat zijn voor de Nederlandse regering de redenen de plaatsing van Hezbollah op de EU-terreurlijst niet te steunen, ondanks de motie Eurlings? Ziet de EU Hezbollah als een legitieme politieke partij waarmee een structurele samenwerking geoorloofd is? Bent u bekend met de uitspraken van Nasrallah dat er geen verschil bestaat tussen de politieke en de militaire tak van Hezbollah en zijn mening dat vrede alleen mogelijk is als Israël ophoudt te bestaan?

Antwoord

Zoals ik tijdens de behandeling van de begroting van mijn ministerie naar voren heb gebracht, ga ik er van uit dat zowel de politieke als de militaire en terroristische organisaties centraal aangestuurd worden (29800 V, nr. 53). Deze bevindingen zijn zeer recent in EU-kader onder de aandacht gebracht van partners met het oog op verdere stappen zoals plaatsing van Hezbollah in zijn geheel op de EU-lijst van terroristische organisaties. Hierover is echter binnen de EU nog altijd geen consensus mogelijk.

Vraag 5

Deelt u de mening dat officiële relaties tussen de Europese Unie en de politieke tak van Hezbollah, als laatstgenoemde geweld niet onomwonden afzweert, afkeurenswaardig zijn? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

Ja. Ook hier valt evenwel op korte termijn binnen de EU geen consensus te verwachten.

Vraag 6

Wilt u deze vragen voor de begrotingsbehandeling Buitenlandse Zaken op 1 november aanstaande beantwoorden?

Antwoord

Zie antwoord op vraag vier.