Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Profielschets burgemeester vastgesteld

BARENDRECHT (dinsdag 23 november) - De gemeenteraad van Barendrecht heeft gisteravond de profielschets ten aanzien van de nieuwe burgemeester definitief vastgesteld. Dat gebeurde in het bijzijn van de heer J. Franssen, commissaris van de Koningin in Zuid-Holland. Barendrecht is op zoek naar een nieuwe eerste burger omdat de huidige burgemeester, M.Th. van de Wouw, per 1 juli 2005 met pensioen gaat. Nu het profiel rond is, wordt in december de vacature gepubliceerd. Vervolgens zijn begin 2005 de eerste sollicitatiegesprekken. In april of mei wordt de naam van de beoogde burgemeester bekendgemaakt en uiteindelijk is het de bedoeling dat het dienstverband van de nieuwe burgemeester op 1 juli 2005 ingaat.

De profielschets, zoals die gisteravond werd besproken en is vastgesteld, is de afgelopen weken opgesteld door de vertrouwenscommissie, die speciaal voor de benoeming van de nieuwe burgemeester in het leven is geroepen. De onlangs gehouden enquête, met een zeer hoge respons, diende daarbij als belangrijk advies. Uit de profielschets blijkt dat Barendrecht een burgemeester (m/v) zoekt, die kan optreden als 'verbinder' en 'coördinator'. Om de diverse taken en rollen goed te kunnen vervullen dient de nieuwe burgemeester te beschikken over goede vaardigheden op het gebied van mondelinge communicatie, coaching, daadkracht, omgevingsbewustzijn, oordeelsvorming en het uitdragen van visie. De burgemeester moet verder beschikken over aantoonbare kennis van en ervaring met het openbaar bestuur en het beleidsterrein veiligheid. De nieuwe burgemeester is het boegbeeld van de gemeente, bezit een warme persoonlijkheid en toont belangstelling voor alle Barendrechters. Zijn of haar optreden is open en hij of zij is voor iedereen aanspreekbaar, zonder daarbij aan gezag en respect in te boeten. Bovendien levert de nieuwe burgemeester, zo staat in de profielschets, een belangrijke bijdrage aan de cohesie binnen de gemeente Barendrecht. Ten aanzien van leeftijd, regionale binding en politieke 'kleur' wordt in de profielschets bewust geen uitspraak gedaan, omdat de raad zich ten aanzien van die aspecten op voorhand niet onnodig wil beperken. De volledige profielschets telt overigens vier A4-tjes en is te vinden op de gemeentelijke website; www.barendrecht.nl.

Gekozen burgemeester
In de vergadering van gisteravond werden door zowel de diverse fracties als door de commissaris van de Koningin nog enkele nuanceringen en kanttekeningen geplaatst ten aanzien van de concept-profielschets. Maar uiteindelijk werd de profielschets toch ongewijzigd vastgesteld. Wel worden de notulen van de vergadering toegevoegd aan het dossier dat geïnteresseerde kandidaten krijgen thuisgestuurd. Op die manier kunnen ook zij zich op de hoogte stellen van de diverse nuanceringen die binnen de raad leven. Een ander gesprekspunt was gisteravond de 'gekozen burgemeester'. Bij de procedure voor de benoeming van de nieuwe burgemeester van Barendrecht gaat men uit van de tot op heden gebruikelijke procedure. Het is echter niet ondenkbaar dat er binnenkort een besluit valt over de 'gekozen burgemeester'. Maar welke kant dat precies op gaat en wat een eventuele wijziging precies betekent voor zittende burgemeesters is op dit moment nog volstrekt onduidelijk. Wel sprak commissaris van de Koningin Franssen gisteravond de verwachting uit dat een eventuele wetswijziging op korte termijn geen gevolgen heeft voor de nieuw te benoemen burgemeester van Barendrecht. Franssen verwacht dat de nieuwe burgemeester ook in dat geval sowieso tot 2010 in Barendrecht aan kan blijven.

Noot voor de pers:
De definitieve profielschets is als pdf-document aan dit persbericht toegevoegd.

|Behandeld door:     |Telefoonnummer:     |Datum:               |Nr.:      |
|Marcel van Beusekom |(0180) 698 246      |23 november 2004     |139       |

---- --
PROFIELSCHETS BURGEMEESTER (M/V) BARENDRECHT

INLEIDING

Barendrecht zoekt per 1 juli 2005 een nieuwe burgemeester. In de onderstaande profielschets wordt inge- gaan op de kenmerken van de gemeente Barendrecht. Vervolgens worden de belangrijkste taken en rollen van het burgemeestersambt beschreven. Tevens worden de specifieke vaardigheden en kwaliteiten waar- over de nieuwe burgemeester dient te beschikken beschreven.

De profielschets is door de raad in zijn vergadering van 22 november 2004 vastgesteld. Bij het opstellen van de profielschets is gebruik gemaakt van de bestuurscompetenties vanuit de brochure "Bestuurscompeten- ties burgemeesters" van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. De profielschets is voorbereid door de vertrouwenscommissie.
De vertrouwenscommissie bestaat uit afgevaardigden van de 6 fracties van de raad van de gemeente Ba- rendrecht. De vertrouwenscommissie wordt geadviseerd door een lid van het college van burgemeester en wethouders en de gemeentesecretaris en ondersteund vanuit de griffie.

Bij de voorbereiding zijn de bewoners van Barendrecht betrokken geweest door middel van een enquête. Deze enquête is aan 1000 inwoners van Barendrecht gezonden. Daarnaast hebben de bewoners kunnen reageren via de website van de gemeente Barendrecht en via het lokale huis-aan-huisblad "de Schakel". Bovendien zijn de bewoners in de gelegenheid gesteld een mondelinge toelichting te geven. De respons op de enquête is goed te noemen: 35% van de ondervraagden heeft de enquête geretourneerd. Ook de reac- ties via de website en "de Schakel" waren niet gering. De resultaten zijn door de vertrouwenscommissie gebruikt als advies bij het opstellen van de profielschets.

Daar waar in de schets "hij"/"zijn" staat, kan ook "zij"/"haar" worden gelezen.

OMGEVINGSPROFIEL BARENDRECHT

Fysiek
Barendrecht is een snelgroeiende dynamische gemeente in het Rijnmondgebied aan de zuidkant van Rot- terdam. Het oorspronkelijk agrarische, dorpse karakter is verschoven naar een groene gemeente met stede- lijke elementen.
Barendrecht wordt globaal begrensd door een spoorcorridor van personen- en goederenvervoer (onder andere de Betuwelijn en de HSL), de A15 en De Oude Maas waar vervoer over het water plaatsvindt. De snelweg A29 doorsnijdt Barendrecht. Het gedeelte gelegen ten oosten van de A29 heeft de primaire cen- trumfunctie. Het gedeelte ten westen van de A29 is een vinexlocatie die in samenwerking met de gemeente Albrandswaard wordt ontwikkeld. Het Barendrechtse gedeelte vormt, samen met de kern Smitshoek, de wijk Carnisselande.
Aan de zuidzijde van Barendrecht ligt een groengebied "De Zuidpolder". Hier zijn agrarische bedrijven ge- vestigd. Dit gebied heeft een natuur- en recreatieve bestemming. Barendrecht is een gemeente met circa 39.500 inwoners en groeit binnen enkele jaren door naar een mid- delgrote gemeente van 45.000 inwoners. Daarna is er weliswaar nog enige ruimte voor verdere groei, maar verschuift het accent naar een beheergemeente. Barendrecht wil, met behoud van eigen zelfstandigheid en karakter, actief participeren in de stadsregionale ontwikkelingen.

Geschiedenis
Barendrecht kent een rijke historie die ver terug gaat in de tijd. Bij archeologisch onderzoek in de Barend- rechtse vinexlocatie Carnisselande zijn zeer bijzondere en zeldzame bewoningssporen aangetroffen uit om- streeks 4000 voor Christus. Op de plaats waar nu de vinexlocatie Carnisselande ligt, lag vroeger, omstreeks pagina 1 van 4

1100 na Christus, het dorpje 'Carnisse'. Hieraan heeft de vinexlocatie Carnisselande haar naam te danken. Het gebied van Barendrecht bestond vóór de 13e eeuw uit drie ambachten: Oost-Barendrecht, West- Barendrecht en Carnisse. In de Franse tijd, omstreeks 1800, werden de ambachten stukje bij beetje opge- heven en samengevoegd tot "la commune de Barendrecht". Rond 1904 is de gemeentenaam Barendrecht in gebruik genomen. De gemeente Barendrecht is van oorsprong een protestants-christelijke gemeente met nog altijd een grote diversiteit aan kerkgenootschappen.

Economische structuur
Barendrecht telt negen bedrijventerreinen met ongeveer 1320 bedrijven, met circa 14.000 arbeidsplaatsen op totaal 182,5 hectare. Uit een recent onderzoek is gebleken dat Barendrecht de op één na best preste- rende gemeente in Nederland is op economisch gebied. De bedrijvigheid richt zich vooral op zakelijke dienstverlening (20%), groothandel (15%) en detailhandel (14%). Het oorspronkelijke agrarische karakter is nog terug te vinden in de bedrijvigheid. Veel bedrijven richten zich op de AGF-sector (bijvoorbeeld de Greenery). Aan de ontwikkeling van grootschalige nieuwe bedrijventerreinen is een einde gekomen. In de komende jaren zal de aandacht gericht zijn op de revitalisering van bestaande bedrijventerreinen. Hinderlij- ke bedrijven die nog in de woonbebouwing of het buitengebied gevestigd zijn, worden zoveel mogelijk naar de bedrijventerreinen verplaatst. Barendrecht kent een gevarieerd winkelaanbod.

Sociaal-maatschappelijke omgeving
Barendrecht laat zich sociaal-maatschappelijk kenmerken als een welvarende gemeente met veel jonge gezinnen.
Barendrecht heeft een grote variëteit aan instellingen voor primair (15) en voortgezet onderwijs (4). Ba- rendrecht kent een bloeiend sport- en verenigingsleven. Het voorzieningenniveau is hoog. Barendrecht heeft een eigen zwembad en theater. Sommige voorzieningen, voor speciale doelgroepen, hebben zelfs een regionaal karakter, zoals het RMPI en het multifunctioneel zorgcentrum "De Elf Ranken". Vanwege de snelle groei van de gemeente blijft de sociale cohesie extra aandacht vragen. De Barendrechters laten zich ken- merken als mondige, actieve en betrokken inwoners.

Bestuur en ambtelijke organisatie.
De gemeenteraad van Barendrecht bestaat momenteel uit 23 raadsleden, verdeeld over 6 fracties
- VVD 6 zetels

- CDA 6 zetels

- SGP/ChristenUnie 4 zetels

- PvdA 3 zetels

- D66 2 zetels

- GroenLinks 2 zetels
GroenLinks is voor het eerst vertegenwoordigd in de raad. Bij de verkiezingen in 2006 zal de raad naar ver- wachting toenemen met 2 leden. De raad wordt ondersteund door de griffie (3,76 fte). De invoering van het dualisme heeft voornamelijk geresulteerd in het vormgeven van de diverse instrumenten (zoals reken- kamer, duale begroting, fractieondersteuning enz.). De gemeenteraad is een verbetertraject ingegaan waar- in aandacht besteed wordt aan de onderlinge relatie, de relatie met het college en de relatie met de burger.

Het huidige college bestaat, naast de burgemeester, uit drie wethouders, respectievelijk vanuit de VVD, CDA en SGP/ChristenUnie.
Naast de wettelijke taken van de burgemeester in het kader van de Openbare Orde en Veiligheid wordt, met inachtneming van de politieke verhoudingen, de verdere portefeuille-inhoud op basis van persoonlijke kwaliteiten en eigenschappen en in overleg met de overige leden van het college vastgelegd.

In de gemeentelijke organisatie wordt gestreefd naar een bedrijfscultuur met als kernbegrippen open, res- pect, resultaatgericht, integer en samenwerking. Het realiseren van de vinexlocatie heeft zijn weerslag ook op de ambtelijke organisatie gehad. Inmiddels is de gemeentelijke organisatie doorgegroeid naar 285 fte. pagina 2 van 4

De ambtelijke organisatie ziet zich de komende jaren gesteld voor de omslag van groei- naar beheerge- meente. Naast deze omslag is de organisatie onder andere bezig met het invoeren van integraal manage- ment en het vormgeven van de nieuwe planning- en controlcyclus in het kader van het dualisme.

Openbare Orde en Veiligheid
Barendrecht wil een schone en veilige gemeente zijn, waar bewoners zich veilig voelen. Het veiligheidsbe- leid richt zich op de volgende speerpunten: criminaliteit, verkeersveiligheid, kwaliteit van de openbare ruim- te, jeugd & veiligheid, fietsendiefstal en inbraak. In samenspraak met de bewoners worden wijkveiligheids- plannen opgesteld, waarin concrete actiepunten worden geformuleerd ter verbetering van de veiligheid en het terugdringen van de criminaliteit.

De twee wijkteams van de politie maken onderdeel uit van het korps Rotterdam-Rijnmond. Een wijkteam bestaat uit 11 fte personeel.
Het brandweerkorps van de gemeente Barendrecht bestaat op dit moment uit een team van 40 personen, waarvan 4 beroepskrachten.

De infrastructurele begrenzing door de A15, A29, de spoorcorridor en rivier "De Oude Maas" maakt het veiligheidsaspect van de gemeente Barendrecht complex, het vereist dan ook optimale aandacht.

TAKEN BURGEMEESTER

Eerste burger van Barendrecht
De nieuwe burgemeester is het boegbeeld binnen de gemeente. Hij bezit een warme persoonlijkheid. Hij toont belangstelling voor alle Barendrechters. Zijn optreden is open en hij is voor iedereen aanspreekbaar, zonder daarbij aan gezag en respect in te boeten. Met zijn verbindend vermogen levert hij een belangrijke bijdrage aan de cohesie binnen de gemeente Barendrecht.

Ambassadeur
De burgemeester moet in staat zijn om bij tegengestelde belangen boven partijen te staan en op adequate wijze de discussie in goede banen te leiden, daarbij het algemeen belang niet uit het oog verliezend. Hij is op de hoogte van ontwikkelingen van de regio en de samenwerkingsverbanden. In de relatie met andere overheden en binnen de samenwerkingsverbanden is hij één van de representanten van de ge- meente Barendrecht. Hij is hierin samenwerkingsgericht en weet het belang van de gemeente Barendrecht naar voren te brengen.

Voorzitter van de raad
De burgemeester ziet als voorzitter van de raad er op toe dat de besluitvorming binnen de raad op duidelij- ke en transparante wijze tot stand komt. Tijdens de raadsvergadering stimuleert hij het politieke debat tus- sen de fracties.
Hij levert op actieve wijze een bijdrage aan het in balans brengen van de door het dualisme gewijzigde rollen van college en raad. In overleg met de griffier en de gemeentesecretaris adviseert hij de raad en het college over het verder inhoud geven aan het dualisme. Door zijn bindend vermogen draagt hij zorg voor een politiek klimaat waarbinnen alle partijen hun eigen rol kunnen spelen.

Voorzitter van het college
De burgemeester geeft op een actieve wijze inhoud aan collegiaal bestuur. Hij is de teamleider van het college en vervult een coördinerende rol. Via coachend leiderschap stimuleert hij zijn omgeving in het be- reiken van de gestelde doelen. Zijn omgevingsbewustzijn en vermogen tot oordeelsvorming stellen hem in staat zijn taak als voorzitter van het college goed te vervullen. Hij heeft een stimulerende rol met betrekking tot het veranderingsproces van groeigemeente naar beheergemeente en draagt zorg voor de voortgang- en de kwaliteitsbewaking.
pagina 3 van 4

Openbare Orde en Veiligheid
De burgemeester van Barendrecht is lid van het Regionaal College van het Politiekorps Rijnmond. Tevens is hij lid en voorzitter van het Bestuurlijke Justitieel Overleg (BJO) voor het politiedistrict Rotterdam-Zuid. De burgemeester vertegenwoordigt de raad in het algemeen bestuur van de Regionale Hulpverlenings- dienst Rotterdam-Rijnmond.
Ook vertegenwoordigt de burgemeester de raad in het bestuur van de gemeenschappelijke regeling Inter- gemeentelijke Brandweer-Zuid.
Als portefeuillehouder zorgt hij er voor dat de in het Integraal Veiligheidsplan genoemde speerpunten vormgegeven worden in de wijkveiligheidsplannen. Hij is verantwoordelijk voor het realiseren van de wijk- plannen, hierin wordt hij bijgestaan door de Veiligheidscoördinator. De burgemeester moet op een rustige, heldere en duidelijke wijze leiding kunnen geven in crisissituaties. Zijn omgevingsgerichtheid draagt bij tot het onder de aandacht houden van de veiligheidsaspecten betreffende de spoorcorridor en het vervoer over weg en water, zowel binnen de gemeente als ook in regionaal verband.

Basiscondities

Aan het ambt van burgemeester zijn de volgende basiscondities verbonden: identificatie, bindend vermo- gen, integriteit, onafhankelijkheid en stressbestendigheid.

Bestuursstijlen

Verbinder en coördinator.

Vaardigheden en kwaliteiten
Om de diverse taken en rollen goed te kunnen vervullen dient de nieuwe burgemeester te beschikken over de volgende vaardigheden.
· Mondelinge communicatie
· Sociabiliteit
· Coaching
· Daadkracht
· Omgevingsbewustzijn
· Oordeelsvorming
· Visie uitdragen

Overige aspecten
De nieuwe burgemeester dient te beschikken over aantoonbare kennis van en ervaring met het openbaar bestuur.
De nieuwe burgemeester beschikt over aantoonbare kennis van het beleidsterrein veiligheid. De nieuwe burgemeester is bereid om de gemeente Barendrecht ten minste zes jaar te dienen. De burgemeester is terughoudend in het aanvaarden van nevenfuncties en zal het voornemen tot aanvaar- ding van een nevenfunctie aan de raad voorleggen. Hij geeft prioriteit aan het burgemeesterschap. De burgemeester onderneemt het eerste jaar activiteiten, zodat de Barendrechtse bevolking hem leert ken- nen.

De gemeente Barendrecht beschikt niet over een ambtswoning. Wel heeft het voorkeur dat de nieuwe bur- gemeester binnen één jaar na benoeming in Barendrecht komt wonen.

Een assessment kan onderdeel uitmaken van de selectieprocedure.

pagina 4 van 4


---- --