Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Jan Boer weer kampioen bij blinden en visueel gehandicapten

Voor de vierde achtereenvolgende maal is Jan Boer nationaal kampioen bij de blinden en visueel gehandicapten geworden. Deze keer had hij wel erg veel geluk, maar een kampioen weet dat geluk af te dwingen. Zo stond hij in de laatste ronde tegen het aanstormende talent Ron Snoek een stuk achter toen laatstgenoemde, door een typische fout die alleen voor kan komen bij het spelen op twee borden, zijn dame weggaf. Uiteindelijk wist Jan Boer zijn titel, die hij officieel moet delen met good-old Martien Boerefijn, op een half SB-punt te behouden.

Nationaal kampioen Jan Boer

Het kampioenschap werd, zoals gebruikelijk, gespeeld over twee weekenden. Het eerste weekend had reeds in februari plaatsgehad, het slotweekend viel samen met de tumultueuze KNSB-bondsraad. Reden waardoor ook zowel de NSVG als de persoonlijke leden niet vertegenwoordigd waren in die Bondsraad.

Snoek, Ron - Boer, Jan
1.d4 Pf6 2.c4 c5 3.Pc3 cxd4 4.Dxd4 Pc6 5.Dd2 e6 6.a3 Le7 7.Pf3 d5 8.e3 Pa5 9.Dc2 Ld7 10.cxd5 exd5 11.b4 Pc4 12.Pxd5 Pxa3 13.Pxf6+ Lxf6 14.Txa3 Tc8 15.De4+ Le6 16.Lb5+ Kf8 17.Ke2 Db6 18.Ld3 g6 19.Pe5 Kg7 20.Lb2 Thd8 21.Tc1 Txc1 22.Lxc1

22...Lf5 23.Lb2 Lxe4
0-1

Op de 22e zet voerde Ron 22Lg5 uit en hij speelde vrijwel ogenblikkelijk 23.Lb2 voordat de arbiter zijn rondje langs de borden had volbracht. Aangezien hij wel Lf5 had genoteerd, moest de witspeler zijn stelling in overeenstemming brengen met zijn notatie. Tja, de regels voor de visueel gehandicapten zijn erg streng. Sommige spelers vragen dan ook voor ze een dodelijke zet uitvoeren aan de arbiter of de stellingen nog gelijk zijn, omdat wanneer de notaties ook verschillen, de stelling wordt teruggebracht tot het moment waarop de notaties nog wel gelijk zijn. Maar dat zou Ron in dit geval niet geholpen hebben.

De eindstand in de eerste klasse:

1 J.(Jan) Boer: 5.5

1 M.(Martien) Boerefijn: 5.5
3 R.(Ron) Snoek: 4.5
4 P.S.(Peter) Smit: 4
4 P.J.T.M.(Pieter) Couwenberg: 4
4 L.(Levent) Ulubas: 4
7 Th.(Thom) van Empelen: 3.5
7 Th.(Theo) Verboom: 3.5
9 R.G.(Rob) Arntz: 3
9 K.D.(Kim) Hoogenraad: 3
11 M.(Mark) Schutte: 2.5
11 A.C.(Arie) Breedijk: 2.5
11 S.(Sander) van den Brink: 2.5
14 G.(Gerard) den Otter: 1.5
15 A.N.G.(Bertus) Groot: 1
15 A.(Lidy) Paalman-Schonewille: 1

In de tweede klasse deden in het tweede weekend vier nieuwe leden mee, die voor het eerste weekend een gratis half punt kregen toebedeeld. Twee nieuwe leden, die al vanaf februari meespeelden, wisten zich bij de eerste drie te spelen en dwongen daarmee promotie naar de eerste klasse af.

De eindstand in de tweede klasse:

1 A.H.(Arend) Knot: 6

2 J.H.E.(Jenny) Hencke: 5.5

3 C.(Cor) Tesselaar: 5

4 J.(Jan) Zeeman: 4
4 M.(Martine) Nouts: 4
4 J.(Joop) Meppelink: 4
7 S.(Sergio) Harnandan: 3.5
8 R.(Richard) Gooijers: 3
8 O.(Olav) Visser: 3
8 J.(Jan) Zwart: 3
8 G.L.(Gerrit) Hitzerd: 3
8 G.(Garik) Abasov: 3
8 C.(Cindy) Verhorst: 3
14 D.J.(Dennes) Langeveld: 2.5
15 J.(Jeroen) Ploeger: 2
15 S.(Simone) Cox: 2
15 H.G.(Hans) van der Hoorn: 2
18 J.K.(Jan Kees) Kragten: 1.5
18 J.(Jan) Geerts: 1.5
20 J.G.(Hans) Hazenbosch: 1


---

Maartje de Jonge wint lustrum Open Delfts Meisjeskampioenschap

Op zondag 21 november werd het 5e Open Delfts Meisjeskampioenschap gehouden. Een schaakfestijn dat zijn weerga niet kent in Nederland. Speciaal voor meisjes, omdat het kennelijk nog altijd voor meisjes minder voor de hand ligt om te (gaan) schaken, dan voor jongens. En omdat zo'n toernooi met alleen maar meisjes elk jaar weer een erg gezellige dag oplevert.

Dit jaar deden er 54 meisjes mee. Voor het eerst waren er ook meisjes speciaal uitgenodigd om in een topgroep (met een rating van meer dan 1700) te spelen. Die groep bestond uit 8 jonge dames. Een tweede groep (speelsters met een rating tussen de 1300 en 1700) kende 7 deelneemsters. En de derde groep, voor deelneemsters zonder rating tot meisjes met een rating tot 1300, bestond uit 39 schaaksters.

Om 10 uur gingen die zondagmorgen de deuren van het Delftse Duwo Denksportcentrum aan de Zusterlaan open. De binnenkomende schaaksters kwamen voor een groot deel uit Zuid-Holland, maar ook onder meer uit Bolsward, Groningen en Tilburg. Om kwart voor elf werden de eerste stukken verzet.
Het was de start van weer een erg sfeervolle aflevering van dit kampioenschap. Zo gebeurde het dat twee meisjes tegenover elkaar kwamen te zitten, die elkaar nog helemaal niet kenden. Halverwege de stevige schaakpartij laten ze als natuurlijk een pauze vallen om even (heel zachtjes) met elkaar te praten, waarna ze de partij weer net zo natuurlijk verder spelen. En na de partij lopen ze samen hand in hand als goede vriendinnen van het schaakbord weg.

In alle groepen was het tot het einde toe spannend. Bij aanvang van de laatste ronde waren er in elke groep nog meerder kandidates voor de eindoverwinning. De drie groepen kenden uiteindelijk de volgende prijswinnaressen:

Groep 3:

1e prijs: Nadia Hlavay uit Vlaardingen

2e prijs: Nancy Kirana uit Leiderdorp

3e prijs: Jeanet Gerssen uit Spijkenisse

Groep 2:

1e prijs: Naomi Snikkers uit Dordrecht

2e prijs: Yvonne Ferrier uit Den Haag

3e prijs: Eva Gorter uit Leiden

Groep 1:

1e prijs: Maartje de Jonge uit Utrecht

2e prijs: Tijbaria Pijloo uit Amsterdam

3e prijs: Leonore Braggaar uit Leiden

De prijswinnaars

De voorzitter van de Delftsche SchaakClub (DSC), Willem-Jan van den Broek, viel de eer te beurt de prijzen te mogen uitreiken. Traditiegetrouw kregen de prijswinnaressen van dit kampioenschap een "kunstprijs", gemaakt door een Delftse kunstenaar. Ditmaal was Loes van der Holst bereid gevonden de prijzen te ontwerpen en te maken. Zij had zich rijkelijk laten inspireren door de thema's 'meisjes' en 'schaken'. De aanwezigen waren allemaal erg onder de indruk van het resultaat. In haar toelichting op de prijzen verwoordde zij - vanuit eigen ervaring - de positie van meisjes binnen de schaaksport. Ook als een meisje wint, zal die prestatie (door jongens) toch als minder worden gezien dan een overwinning van een jongen. En dat is nou precies wat zo'n kampioenschap als dit zo leuk maakt.

Een verder verslag en uitslagen zijn te vinden op www.delftseschaaksite.nl


---